Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile parlamentare anticipate, adoptată de Guvernul Orban în ultima şedinţă înaintea demiterii, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că partidul va sesiza Avocatul Poporului, după ce „PNL a legiferat turismul electoral”, prin publicarea ordonanţei „nelegiuite”. „Legiferarea turismului electoral de către PNL trebuie stopată la Curtea Constituţională!”, susţine Ciolacu.

Actul normativ prevede că în ţară alegerile se desfăşoară duminică, în timp ce pentru diaspora sunt alocate trei zile, respectiv zilele de vineri şi sâmbătă premergătoare datei alegerilor la nivel naţional.

De asemenea, alegătorii vor putea vota la orice secţie de vot din ţară sau din străinătate, în baza unui act de identitate valabil în ziua votării.

OUG prevede şi situaţia în care ”alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate la altă dată decât cea a alaegrilor locale generale din anul 2020”, situaţie în care alegătorii vor vota în aceleaşi secşii de votare, prezenţa la vor fiind consemnată în lise separate pentru cele două tipuri de scrutin.

Articolul precedentNaveta elevilor, decontată de şcoală pentru orice mijloc de transport, nu numai rutier
Articolul următorLudovic Orban: “România îndeplinește criteriile pentru integrare în spațiul Schengen”