‘’Nu votați cu creierul! Burta simte foamea!’’ – slogan de campanie în 2020, la STB! Cum să nu ți se întoarcă stomacul pe dos când vezi în ce hal a ajuns condiția alegătorului român: o burtă  din ce în ce mai umflată, care ghiorăie după mâncare tot mai multă, mai ieftină și mai proastă. 

 

Asta înseamnă votant român, după fix trei decenii de practici rudimentare de corupere a alegătorului. Politicieni de la toate partidele și-au văzut sacii în căruță, după rețeta clasică, infailibilă: au ghiftuit burțile votanților cu pui la rotisor, cu mici și bere, cu aperitive și fripturică la vanghelioane, cu pachete cu făină, ulei și mălai pentru asistați, cu bâlciuri, manele și grătare. 

 

La București, rețeta s-a mai rafinat, ca să poată fi corupt la vot și electoratul care nu se mulțumește să-și umfle burta o dată: vrea o excursie la greci de pomană, un test Covid moca, un voucher la bicicletă sau la aparat dentar, ceva, orice, numai să fie de pomană. 

 

Așa se face o campanie electorală deșteaptă! Cu grijă pentru burta, nu pentru creierul alegătorului. Sunt 45.000 de angajați la instituțiile din subordinea primăriei generale. Înmulțim cu doi, cât ar însemna numărul de voturi pe fiecare familie de angajat și vedem că aproape jumătate dintre votanții din 2016 ai Gabrielei Firea sunt cei direct interesați să voteze cu burta. Mai sunt apoi cei interesați să voteze cu buzunarul, plus pomanagii care dau un vot pentru un voucher și, astfel, la o prezență minimă la vot, în jurul a 30%, ca acum patru ani, actualul primar poate să mai stea pe muntele de bani de la primărie încă patru ani. 

 

Ce ar însemna încă patru ani cu actualul edil în fruntea Bucureștiului? În primul rând, o perpetuare a prostelii pe față. Vom fi prostiți ca pe vremea telejurnalului că o ducem bine, că avem realizări mărețe, că traficul s-a redus, calitatea aerului s-a îmbunătățit, iar apa rece de la robinet este tocmai bună de baie. 

 

Țevile vechi de 60 de ani vor pocni și mai des, cartierele rămase fără apă caldă și căldură se vor înmulți. Traficul va fi și mai sugrumat, iar aerul cu siguranță nu va fi mai curat decât acum. Clădirile P+11 se vor înmulți proporțional cu dispariția spațiilor verzi. Planul Urbanistic General, nici după 10 ani de așteptare, nu își va face apariția ca să pună ordine în haosul instaurat de primăriile de sector șpăgare și incompetente. 

 

Burta zecilor de mii de angajați ținuți pe salarii grase de bucureștenii angajați la privat va crește și mai mare. Numărul posesorilor de astfel de burți va crește și mai mult, pentru că primarul în funcție își va dori și mai multe voturi pe care să se bazeze la următoarele alegeri. Miliardul de euro de la bugetul primăriei se va topi pentru îndestularea burților lor. 

 

‘’Mănânc, deci votez’’ – este filosofia celor care merg la vot în interes de serviciu sau, pur și simplu, din interes. Categoria ‘’Cuget, deci votez’’  nu pare să fi fost trezită la viață de prestația candidaților sau miza acestor alegeri. A mai rămas foarte puțin până la alegeri. Vedem duminică seara cine a învins: burta sau creierul.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentPNL, lider în sondaje la Piatra Neamț. Cozmanciuc: “Pentru victorie, e nevoie de mobilizare în TOT JUDEȚUL”
Articolul următorPNL este alegerea corectă pentru Arad