Șeful Guvernului a făcut o recomandare  de ziua națională a lecturii. În recomandarea pe care o face vorbește despre volumul Pătimiri și iluminări din captivitatea sovietică, scris de Radu Mărculescu, din care scoate în evidență „lecțiile durerosului nostru trecut”, marcat de „derapajele dictaturilor prin care am trecut ca popor”.

„Am fost întrebat zilele trecute despre o carte care m-a marcat. Desi sunt foarte multe cărți, mi-a venit imediat în minte cartea scrisă de Radu Mărculescu, Pătimiri și iluminări din captivitatea sovietică.

Astăzi, de Ziua Lecturii, voi încerca să vă spun de ce m-a impresionat enorm această carte.

Puterea de reziliență a celor nouă ani în lagărul sovietic, urmați de alți cinci ani de închisoare la întoarcerea în România, este o pildă pe care merită să ne-o reamintim de fiecare dată când suntem tentați să trecem cu ușurință peste importanța valorilor democratice într-un stat de drept.

Astăzi, când ne bucurăm de apartenența la NATO și UE, alături de unele dintre cele mai puternice democrații occidentale, trebuie să privim cu atenție la lecțiile durerosului nostru trecut, marcat de derapajele dictaturilor prin care am trecut ca popor.

Autorul acestei cărți, la capătul suferințelor sale, a reușit să regăsească o cale către o viață normală de familie, să își creasca nepotii si sa scrie carti. În semn de respect față de istoria noastră, mai ales față de cea recentă, pentru că nu e, de fapt, așa de îndepărtat în timp spectrul abuzurilor staliniste și comuniste, merită să includem printre lecturile noastre mărturiile scrise ale celor care au ajuns să reprezinte dovada vie a nedreptăților pe care le îndură cei căzuți sub greutatea unei istorii nedrepte”, a spus Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

Începând din acest an, România are o Zi naţională a lecturii, declarată prin Legea nr. 21/ 2022 privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua naţională a lecturii, iar motto-ul acesteia este „Citim împreună!”. Tot pe 15 februarie s-au născut doi dintre cei mai mari cărturari ai noştri, ctitori ai şcolii şi culturii româneşti: Titu Maiorescu şi Spiru Haret.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentKlaus Iohannis a semnat: Ce beneficii vor primi asigurații care îngrijesc persoane bolnave de cancer
Articolul următorCîțu, atac la PSD: „Reglementarea și plafonarea nu sunt soluții. Doar ascunzi gunoiul sub preș!”