Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat, în exclusivitate la emisiunea “Legile Puterii” de la Realitatea Plus, că scenariul pe care l-a prezentat premierului, despre care el crede că este unul sustenabil, este cel de majorare a pensiilor cu 10 procente.

“Discuția despre pensii e alimentată de cei care stau pe margine, de PSD. E alimentată în spațiul public cu informații false. Am mai spus-o și repet: ce a făcut PSD în această perioadă, declarațiile prin care instigau la nesupunere, toate acele scenarii cu zeci de mii de cetățeni decedați, spitale pline, toate acele declarații, dacă nu se ascundeau în spatele declarațiilor politice, astăzi jumătate din PSD erau la pușcărie.

Noi am recâștigat încrederea cetățenilor în Guvern și instituțiile publice, am câștigat încrederea Comisiei Europene, am fost tratați pentru prima dată ca și cetățeni cu drepturi depline și ni s-a alocat o sumă record. Nimic din ce au spus pesdiștii nu s-a întâmplat. Ar fi trebuit să plătească. Când am venit la guvernare, am găsit rezerva goală, nu exista nimic, era goală”, a declarat Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor a precizat că nu va exista creștere economică anul acesta, ci contracție.

Florin Cîțu este de părere că scenariul sustenabil de majorare a pensiilor e cel de 10 procente.

“Când am făcut bugetul, estimările de creștere erau de 4,1%. Am spus atunci că această creștere este nesustenabilă. PSD, chiar în ședință de Guvern, după ce a trecut moțiunea de cenzură, a aprobat o notă în  care se spunea foarte clar că nu se poate face creșterea pensiilor cu 40%. Deci se știa.

O să fie contracție economică anul acesta, nu creștere economică. Suntem mai aproape de – 2. De aici vine scenariul pe care l-am prezentat către premier, e ceea ce spun eu că e sustenabil, e vorba de acel procent de 10 la sută pe care l-am anunțat deja (…) Mai greu a fost să găsim resursele pentru a crește pensiile chiar și cu 10 la sută.

10% înseamnă anul viitor un punct procentual creșterea cheltuielilor bugetare, deci chiar și 10 la sută înseamnă foarte mult.

40% înseamnă România izolată în fața investitorilor străini și o destabilizare a finanțelor publice în România. Este un cost mult prea mare pe care nu putem să-l ducem. 40 era un risc major pentru stabilitatea economică într-o perioadă de creștere cu 4%. Într-o perioadă de criză economică globalî, este dezastru pentru România așa ceva”, a completat Florin Cîțu.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentVIDEO ULTIMA PARTE A INTERVIULUI EXCLUSIV Liviu Dragnea, episodul 4 | Cum se vede România din închisoare: ”În PSD e ”BAHAOS”
Articolul următorMinistrul Finanțelor, despre acuzațiile că ar fi copiat programul de relansare: PSD spune lucruri trăsnite