Comisia Europeană va reveni asupra sumei de 10 milioane de euro destinată României pentru sprijinul fermierilor, la solicitarea președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului, aflat la Bruxelles, a dat vina pe ministrul agriculturii pentru suma rușinoasă primită de România pentru subvenții. Între timp, fermierii sunt diperați din cauza secetei, ciobanii din Iași sunt nevoiți să investească toți banii în hrana oilor. Subvențiile nu îi ajută mai deloc, iar oamenii spun că iau în calcul să vândă animalele pe viitor și să renunțe la munca de-o viață. 

În urma vizitei efectuate la Bruxelles, șeful statului a explicat despre situaţia dificilă în care se află fermierii români care trebuie sprijiniţi ca urmare a pierderilor suferite și că datele de ministerul Agriculturii e posibil să fi fost greșite. Potrivit unor surse oficiale, preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat va reveni asupra sumei de 10,5 milioane de euro oferită Româniaei, după ce Iohannis a solicitat acest lucru.

Între timp, în satul Horlești de exemplu, se află cea mai mare stână din județul Iasi. În ciuda greutăților pe care le întâmpină, ciobanii spun că fac tot ce le stă în putință pentru a avea grijă de cele aproape 600 de oi. Însă tot ce se întâmplă le îngreunează și mai tare munca.

Cum nici subvențiile nu îi mai ajută, fermierii iau în calcul pe viitor chiar și vânzarea animalelor. Mai mult, spun ei, din cauza acestei situații carnea va costa mai mult de sarbatorile Pascale. 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat, joi, la Bruxelles, ce explicaţii a primit pentru faptul că CE a decis să aloce doar 10 milioane euro compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina, că cei din Comisia Europeană trebuiau să ţină cont de faptul că România a făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina către pieţele lumii.

”Este regretabil că astfel de abordări ultra birocratice pun sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei”, a adăugat şeful statului.

România va primi doar 10,05 milioane euro compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina, mult mai puţin decât alte state din regiune, care, potrivit oficialilor români, au fost mai puţin afectate de această situaţie.

Criticat pentru acest eşec a fost ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Comisia Europeană a anunţat, luni, că vrea să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, o rezervă în valoare totală de 56,3 milioane euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a compensa pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina  şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.

Prin urmare, CE a propus alocarea sumei de 29,5 milioane euro pentru Polonia, suma de 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria, iar 10,05 milioane euro pentru România. Totodată, Comisia Europeană va autoriza cele trei state să dubleze sumele alocate, prin ajutoare de stat.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a explicat că a făcut tot ceea ce a trebuit pentru ţară şi pentru fermieri. El a adăugat că suma de la CE se va dubla cu suma care va fi alocată de la bugetul statului, ”în aşa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale”.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentȘedință de Guvern | Sprijin financiar şi tehnic acordat de sistemul financiar-bancar în procesul de derulare a programelor europene
Articolul următorPreședintele PNL Galați, George Stângă îi cere demisia lui Petre Daea