Eurodeputatul PNL Cristian Bușoi a vorbit, joi, la un post TV prezentate de Ștefan Pășcuță, despre inițiativa Intergrupului de Luptă împotriva Cancerului, pe care îl conduce în Parlamentul European, pentru a fi instituită o Zi Europeană a Supraviețuitorilor de Cancer.

„Intergrupul de Luptă împotriva Cancerului pe care îl conduc în Parlamentul European a avut această inițiativă cu sprijinul European Cancer Pacient Coalition, coaliția asociațiilor de pacienți cu cancer din Uniunea Europeană. Au fost 63 de colegi care s-au alăturat demersului și cerem instituirea unei Zile a Supraviețuitorilor de Cancer în Uniunea Europeană. Deja există acest lucru în SUA, în Canada, în Israel. În România este, de asemenea, o zi a supraviețuitorilor de cancer. Avem și planul național de cancer, sprijinit de președintele Klaus Iohannis, lansat în prezența domniei sale”, a precizat liberalul.

 

El a vorbit și despre efectele unei decizii de acest gen.

„A avea o zi a supraviețuitorilor de cancer ar marca simbolic necesitatea pe care statele din Uniunea Europeană trebuie să o înțeleagă pentru sprijinul acordat celor care reușesc să învingă lupta cu cancerul, pentru reinserția în viața socială, pentru continuarea unor tratamente și acoperirea din bugetul public a acestor tratamente necesare pentru a preveni remisiunea, reîntoarcerea cancerului, pentru a nu exista o stigmă asupra celor care s-au luptat cu cancerul și care doresc să revină în viața activă. Această zi poate reprezenta un prilej prin care supraviețuitorii de cancer, familiile acestora, dar și medici, și autorități publice se pot întâlni în diverse evenimente și pot pune laolaltă experiența, expertiza și să înaintăm cu rezultate concrete în lupta împotriva cancerului”, a explicat Cristian Bușoi.

Întrebat ce presupune demersul, el a continuat: „În primul rând, am vrut să arătăm că există un sprijin politic consistent în Parlamentul European pentru ca o astfel de zi să existe. Apoi, dacă Comisia Europeană, doamna președinte von der Leyen și doamna comisar Kyriakides vor considera potrivit, atunci există o procedură la nivel european – u este una foarte simplă, dar nici una imposibilă – prin care se poate institui în mod simbolic o astfel de zi a supraviețuitorului de cancer”.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentEmil Boc îi dă replica lui Drulă: ”A zis că a venit la Cluj să fluiere în biserică. Ce știe ăsta de biserică ceva? El de fapt a mers la o cârciumă”
Articolul următorRareș Bogdan: N-ar fi nicio problemă ca România să intre în Schengen până la sfârșitul anului