Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat, pentru AGERPRES, că, în opinia sa, ”NATO va supraviețui”, chiar dacă ar urma să se modifice oarecum și chiar dacă Statele Unite ”se vor retrage puțin” din planul geopolitic global.
”Ceea ce se va întâmpla în viitor este foarte greu de prevăzut. Eu consider că ne aflăm într-un moment asemănător cu 1989, atunci când am avut ultima reașezare importantă geopolitică a sistemului global, pentru că am avut războiul rece, care s-a terminat în ’89-’90, și sistemul bipolar al războiului rece s-a transformat într-un sistem unipolar, în care Statele Unite au deținut, pentru trei decenii, singura putere semnificativă la nivel global. Și au fost șeriful global, dacă doriți, pentru 30 de ani. Acum, acest sistem se schimbă din nou, probabil că se va contura un sistem multipolar. Unor le place, altora, nu. Probabil că Statele Unite se vor retrage puțin de pe planul geopolitic global, dar cât de tare nu știm. Cu siguranță că există acel pivot către est, pe care îl vedem încă dinaintea președintelui Obama și care se continuă și chiar se intensifică. Eu cred că NATO va supraviețui și chiar dacă se va modifica oarecum sau se va transforma oarecum, va supraviețui, dar este o opinie, se poate argumenta și contrariul”, a spus Iuliu Winkler, citat de Agerpres.
În opinia acestuia, în acest context mondial, statele Uniunii Europene trebuie să-și construiască o arhitectură de securitate comună, chiar dacă în viitorul apropiat nu crede că poate fi vorba de o armată comună.
”Nu cred că NATO trebuie să devină altceva decât o organizație de apărare, dar, iarăși, este una din multele opinii, după cum cred că noi, Uniunea Europeană, trebuie să ne pregătim în comun pentru ceea ce urmează, adică, mai important decât să avem opinii despre ceea ce pot face alții – ceea ce face China, ce fac SUA, care sunt polii următori în Asia etc. Eu cred că trebuie să avem această componentă strategică de apărare europeană și cred că liderii vor fi suficient de serioși, într-adevăr, sub presiunea întâmplărilor globale, încât să ia hotărâri care să meargă către această viitoare arhitectură de securitate. Armata europeană este mai pentru viitor, însă cooperare europeană pentru apărare cred că este pentru perioada imediat următoare”, a afirmat europarlamentarul UDMR.
În context, el a mai spus că, în schimb, va avea loc, în perioada următoare, o cooperare mai serioasă în domeniul militar între statele UE.
”A fost adoptat săptămâna aceasta, la Strasbourg, în sesiune plenară, un document cu privire la apărarea Uniunii Europene. Sigur că dacă vorbim despre o armată europeană, este o mare simplificare și dacă vorbim despre armata europeană, atunci eu cred că în următorii ani nu vom vedea configurându-se o armată propriu-zisă europeană – ceea ce înțelegem noi prin noțiunea de armată, însă o cooperare, mult mai serioasă decât până acum în domeniul militar, este clar că se va întâmpla”, a punctat Iuliu Winkler.
Sursa: Realitatea Din UDMR