Liderul PNL Florin Cîţu a declarat, că nu crede că în acest moment vor fi modificări la Codul Fiscal şi că nu înţelege motivaţia introducerii unei taxe pe marile averi, propusă de PSD în programul de guvernare.

„De fiecare dată când vorbim de taxare, trebuie să ne gândim ce vrem să obținem prin aceste taxe. Dacă este vorba de evaziune fiscală, nu taxele vin la evaziunea fiscală. Tocmai ieri, ministrul Finanțelor a anunțat că a intrat în live, efacturare, așa se elimină evaziunea fiscală. Acum, eu nu am înțeles încă motivația pentru a introduce o nouă taxă, pentru că orice ar spune oricine, dacă acele active, cărora unii le spun de lux, au fost achiziționate legal, s-au plătit impozite, se plătesc taxe, nu este niciun motiv pentru a veni cu o supra taxă. Din punctul nostru de vedere, ideologic, noi chiar vrem să-i încurajăm pe oameni să-și acumuleze active, să-și acumuleze proprietăți, pentru că de aceea muncesc. A veni cu taxe înseamnă a descuraja un astfel de comportament și din punctul nostru de vedere, ideologic, nu este fezabil.

Dar, repet, atunci când discutăm despre taxe trebuie să ne gândim ce vrem să obținem. Trebuie să știm că taxele distorsionează comportamentul oamenilor și de fiecare dată când introduci o taxă, trebuie să te gândești că efectul pervers este acela de a distorsiona comportamentul și poate că vei aduce venituri la buget pe termen scurt, dar nu pe termen lung. Asta este o mare problemă.

Discuția este mai complicată, mai amplă, eu nu cred că în acest moment vom avea o modificare a Codului fiscal. În ceea ce privește modul de a-i impozita pe români, sunt mai multe variante pe termen lung. Pe mine mă interesează eliminarea evaziunii fiscale și trebuie să găsim cel mai bun mod de a elimina evaziunea fiscală. Până acum am reușit prin digitalizare și în PNRR sunt mai multe tipuri de reforme introduse care vor duce exact la eliminarea evaziunii fiscale.” a declarat Florin Cîțu.

 

Sursa: Realitatea Din PNL