„România va depăși până în 2030 cu cel puțin 3%, ținta prevăzută în Acordul Verde European ce își propune decarbonizarea sectorului energetic”, afirmă Gheorgeh Falcă, membru în comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European.

Europarlamentarul român crede că actuala criză generată de noul virus chinezesc trebuie să ne facă să realizăm și mai mult importanța unui mediu curat și a unui sistem de transport care să polueze cât mai puțin.

„Acordul este o șansă pentru Uniunea Europeană de a preîntâmpina alte crize viitoare cu un impact asupra noastră ca indivizi și asupra mediului înconjurător. Trecem printr-o perioadă de tranziție spre un alt business model, un alt mod de viața și suntem la un pas de o nouă revoluție tehnologică ecologică și în domeniul digital, însă toate acestea trebuie făcute în strictă concordanță cu politicile de mediu”, afirmă Falcă.

Experții arată că România este cea mai ambițioasă țară din Europa Centrală și de Est în susținerea proiectului Uniunii Europene de decarbonizare a sectorului energetic european, însă adevărata miză este ca la finalul acestei perioade să obținem o creștere economică sustenabilă care să genereze prosperitate și locuri de muncă bine plătite pentru toți cetățenii europeni.

„Mixul de electricitate al României este unul dintre cele mai echilibrate din Uniunea Europeană. Țara noastră beneficiază de resurse energetice interne importante, precum petrol, gaze naturale și cărbune. România are un potențial considerabil de hidroenergie și rezerve suficiente de uraniu pentru furnizarea CNE Cernavodă. Pe lângă toate acestea, România a investit și a susținut dezvoltarea surselor regenerabile de energie, precum energia eoliană, energia solară, biomasă și energia electrică generată de microhidrocentrale. Amestecul energetic actual echilibrat ar putea asigura un grad ridicat de securitate energetică la nivel național și regional, în cazul situațiilor critice cauzate fie de condiții meteorologice extreme, fie de cauze operaționale”, explică Falcă.

„Energia regenerabilă poate schimba radical comunitățile noastre în decurs de doar un deceniu. Unele analize susțin că în 2030 în România vor exista aproximativ 500.000 de mașini electrice. Cea mai mre schimbare poate veni însă în modul de funcționare a orașelor și transformarea lor în smart cities, fapt ceva modifica radical mobilitatea, conectivitatea și stilul de viață”, mai spune Falcă.

„Pentru a tinge însă aceste obiective, avem nevoie de o strategie națională clară, predictibilă și care să țină cont de realitățile europene. Măsurile luate în acești ani vor defini radical economia, nivelul de trai șoi societatea românească pentru multe decenii de acum îniante”, încheie europarlamentarul PPE.

Articolul precedentJudețul Suceava a ieșit din carantină. Marcel Vela a anunțat ordonanța militară nr.12 TEXT INTEGRAL
Articolul următorGeneralii din spatele “băieților deștepți” din Sănătate. Cum s-a îmbolnăvit sistemul medical