Deputatul Gheorghe Pecingină, secretar general adjunct al PNL și membru în Comisia de buget-finanțe, a explicat, marți, de ce liberalii insistă atât de mult ca în bugetul pe anul viitor 7 procente din PIB să fie alocate pentru investiții, nu 6,7% cum prevede actualul proiect.
Pecingină susține că aparent diferența e mică. În fapt, e vorba de 3,4 miliarde de lei. Deputatul a mai spus că o altă problemă este că, practic, bugetul alocat investițiilor scade. Asta deși întregul program social ce ține de creșterea salariilor și pensiilor se bazează tocmai pe resursele generate de investiții.

Pecingină a atras atenția, într-o postare pe Facebook, asupra faptului că bugetul alocat investițiilor scade: 

De ce 7 şi nu 6,7%?

Aud zilele acestea poziționări care lasă de înțeles că 6,7 sau 7% buget pentru investiții e tot pe acolo, deci de ce insistă PNL așa tare pe cifra asta care, în fond, nu se schimbă prea mult, conform bugetului adoptat ieri de Guvern.
Poate părea o diferență insignifiantă, dar în sume reale, diferența este undeva la aproximativ 3,4 miliarde lei (6,71% din PIB înseamnă la acest moment 88,8 miliarde lei). Acesta este un aspect, iar al doilea și cel mai important este faptul că acest buget alocat investițiilor SCADE. Or toată filosofia programului nostru de guvernare se bazează pe investiții mari, care să susțină creșterile din sectorul social. Dacă nu ai investiţii, nu ai creştere economică și nu vei avea cum să plăteşti pensii, salarii mai mari, alocații mai mari în viitor. Sistemul nu are cum să fie sustenabil.
Argumentul președintelui PNL pe acest subiect a fost mai clar de atât. El spune: procentul de 7% din PIB pentru investiții este legat de pachetul social pe care l-a propus PSD. Pensiile și alocațiile creșteau și în programul propus de PNL, dar PSD a cerut mai mult, iar ca să dai mai mult, trebuie să investești mai mult.
Și cred că aici lucrurile vorbesc de la sine, nu mai trebuie să adăugăm noi, de la PNL, ceva. În ultimii doi ani, deşi am eliminat taxe și supraimpozitări, am investit mult și am reuşit să avem venituri mai mari la buget și o creştere economică reală. De aici banii care permit astăzi majorările de venituri pentru români. Dar, ca să le susținem și mâine, este obligatoriu să continuăm cu politicile economice liberale. Nu avem voie să revenim la formula clasică pentru dezastru pe care a avut-o PSD în 2017-2019, să dai din ce nu ai.”

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentFlorin Cîțu sare în apărarea lui Florin Roman: ”Este un politician foarte bun, un politician care a luptat pentru PNL în ultimii ani”
Articolul următorDeputatul PNL Cristian Băcanu, avertisment pentru Guvern: ”O să fie şi mai greu să votăm bugetul dacă nu conţine şi cei 7% pentru investiţii”