Guvernul pregătește un proiect de lege pentru “gestionarea situațiilor de criză” și condițiile de mobilizare a rezerviștilor, în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război.

Mai exact, potrivit unui document, toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani vor intra în rezerva generală. Actul normativ e pregătit în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Totodată, se prevede că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 60 de ani. Conform draftului de act normativ, în funcție de manifestarea situațiilor de criză cu impact asupra securității și apărării naționale, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) poate emite o hotărâre privind declararea stării de criză, la propunerea ministrului Apărării și cu avizul premierului.

În schița actului normativ, situația de criză e definită drept situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități care perturbă sau amenință condițiile de viață sau stabilitatea politică, economică și socială.
Articolul precedentNicolae Ciucă: Anul acesta, ziua de 8 martie e umbrită de viitorul devenit extrem de periculos pentru mamele şi fiicele din Ucraina
Articolul următorLiderul PNL, Florin Cîțu: ”INS confirmă ce spuneam despre creșterea economică pentru 2021 acum câteva săptămâni”