Președintele Klaus Iohannis și președintele PE, Roberta Metsola, au discutat, vineri, în timpul unei întrevederi, despre evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, securitatea energetică și extinderea spațiului Schengen. „Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, o întrevedere cu Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în marja Summitului UE – Uniunea Africană de la Bruxelles. În cadrul întâlnirii au fost discutate subiecte de pe agenda curentă a Uniunii Europene, precum evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, securitatea energetică, cu accentul pe ultima propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice și extinderea spațiului Schengen”, informează Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat interesul major al României de a adera la Spațiul Schengen, exprimând apreciere pentru poziția cunoscută a Parlamentului European în favoarea aderării țării noastre. De asemenea, Iohannis a făcut o scurtă evaluare a actualelor provocări la adresa securității din Vecinătatea Estică a Uniunii, accentuând importanța menținerii unității și solidarității statelor membre UE, dar și a unei strânse coordonări cu partenerii transatlantici. Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru o abordare comună a Uniunii care să vizeze pregătirea unor măsuri ferme și credibile în vederea detensionării situației de la granița estică a Ucrainei, inclusiv sancțiuni.

Președintele României a reiterat importanța susținerii active, inclusiv prin asistență financiară, de către Uniunea Europeană a parcursului european al Republicii Moldova și a eforturilor Președintei Maia Sandu și a Guvernului de la Chișinău de a continua reformele. Referitor la pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice, Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru identificarea unor soluții flexibile, echilibrate și adaptate la circumstanțele naționale, care să permită continuarea eforturilor de dezvoltare. În acest sens, Președintele României a evidențiat rolul important al energiei nucleare și al resurselor de gaze naturale în cadrul procesului de tranziție către o economie neutră din punct de vedere climatic, arătând că România susține ferm această abordare, fiind un aspect cheie pentru securitatea energetică. Klaus Iohannis a reiterat importanța sprijinului Parlamentului European pentru actuala propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, care include atât gazul, cât și sectorul nuclear. La rândul său, Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a exprimat deschiderea pentru o colaborare activă cu țara noastră pe dosarele de interes comun și, totodată, a reafirmat susținerea sa și a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentFlorin Cîțu, replică după ce Marcel Ciolacu a spus că alianța PSD-PNL va rezista și după 2024
Articolul următor”Să continuăm să acţionăm în acelaşi spirit de solidaritate, responsabilitate şi respect faţă de semeni” – Mesajele președintelui Iohannis și premierului Ciucă de Ziua Dezrobirii Romilor