Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marţi, 15 februarie 2022, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate (PL-x 440/11.10.2021). Legea a fost iniţiată de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc şi ea prevede tratament psihologic gratuit pentru bolnavii de cancer, precum și acordarea până la 45 de zile de concediu plătit şi tratament psihologic gratuit pentru aparţinătorii bolnavilor de cancer.

Legea care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial reglementează faptul că  vor beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la operaţii şi tratamente medicale prescrise de medicul specialist. De asemenea, în fiecare an în care primeşte concedii medicale pentru îngrijirea pacientului oncologic, beneficiarul va avea dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică.

„Vreau să le mulțumesc Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, doamnei consilier prezidențial Diana Păun, domnului ministru Nelu Tătaru, domnului seretar de stat Andrei Baciu, colegilor din Parlament și ONG-urilor pacienților oncologici care au făcut posibil ca inițiativa mea ce vine în sprijinul bolnavilor de cancer și al aparținătorilor acestora să capete putere de lege. Le-am promis bolnavilor oncologici și familiilor acestora că, în această grea încercare a vieții, le voi fi aproape, le voi fi de ajutor. Și mă țin de cuvânt”, a declarat iniţiatorul legii, senatorul Pauliuc.

Legea adoptată de Parlamentul României este în acord cu Planul Naţional de Combatere a Cancerului prezentat recent de Administraţia Prezidenţială şi Ministerul Sănătăţii. Unul dintre elementele primordiale ale tratatării afecţiunilor oncologice la nivelul medicinei moderne (lucru cuprins şi în strategia europeană anticancer) este psihoterapia, existând studii care demonstrează că aceasta poate fi la fel de importantă ca tratamentul medicamentos în sine.

Conform Globocan (cea mai mare şi integrată platformă din lume de urmărire a cazurilor de cancer), în România, în anul 2020, au fost înregistrate 98.886 de noi cazuri și 54.486 decese. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, au fost diagnosticaţi cu cancer mai mulţi oameni decât au oraşe precum Suceava, Drobeta Turnu Severin sau Râmnicu Vâlcea şi, din păcate, au murit mai mulţi oameni decât populaţia unor localităţi ca Vaslui, Bârlad, Roman sau Turda.

 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentSorin Cîmpeanu trage un semnal de alarmă: “Evaluările şi-au pierdut foarte mult din relevanţă”
Articolul următorMinistrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu: ”Cea mai gravă măsură şi pe care noi, cei de la PNL, nu o acceptăm, este să umblăm la investiţii”