Deputatul PNL Cristian Băcanu se declară, într-o postare pe Facebook, ”siderat de măsurile de modificare a Codului Fiscal propuse de ”marele ministru de Finanţe, dl. Câciu”. Zici că suntem ori pe vremea comunismului, ori la începutul anilor 1990 când încă nu înţelesesem care e treaba cu iniţiativa privată, cu economia liberă, de piaţă”, mai spune parlamentarul PNL, întrebându-se dacă ”atât au putut marii specialişti ai PSD-ului care lucrează în paralel la plafonarea sau subvenţionarea preţului la unele alimente de bază. ”Să scumpească zahărul? Şi ce mai urmează? Impozit pe cartofi? Taxa la fasole? A început cu o taxă marea plafonare a PSD-ului”, mai spune Băcanu.

”Am citit şi eu care sunt măsurile de modificare a Codului Fiscal propuse de marele ministru de Finanţe, dl. Câciu, şi mărturisesc că sunt siderat: zici că suntem ori pe vremea comunismului, ori la începutul anilor 1990 când încă nu înţelesesem care e treaba cu iniţiativa privată, cu economia liberă, de piaţă”, a scris Băcanu, arătând că ”ministrul de Finanţe reia unele obsesii PSD, care nu au fost puse în practică şi care nu vor fi puse în practică atât timp cât PNL este în guvern”.

”Să impozităm bacşişul, să impozităm zahărul, să introducem impozitul progresiv, să impozităm suplimentar locuinţele şi maşinile. Asta e soluţia PSD-ului? Să ia zahărul din ceaiul românilor? Atât au putut marii specialişti ai PSD-ului care lucrează în paralel la plafonarea sau subvenţionarea preţului la unele alimente de bază? Să scumpească zahărul? Şi ce mai urmează? Impozit pe cartofi? Taxa la fasole? A început cu o taxă marea plafonare a PSD-ului”, afirmă deputatul liberal.

Cristian Băcanu se întreabă: ”În traducere liberă, ce vrea să facă dl Câciu? Vrea să impoziteze munca, să impoziteze succesul, să impoziteze iniţiativa privată şi, în plus, un aliment de bază. Totul, ca să învrăjbească o categorie care are ceva mai multe resurse financiare împotriva unei categorii sociale cu mai puţini bani sau proprietăţi. Că e mereu mai simplu să faci un exerciţiu de PR şi să introduci o taxă în loc să creşti gradul de colectare a impozitelor şi taxelor, în loc să ai grijă de investiţii, să ajuţi mediul privat şi iniţiativa privată. E mult mai simplu să te faci că munceşti decât să adopţi măsuri coerente care să încurajeze o creştere economică sănătoasă. Şi mai am o dilemă: s-a consultat dl. Câciu cu managementul de la Huawei când a venit cu propunerile astea?”.

Şi preşedintele PNL, Florin Cîţu, i-a răspuns ministrului Adrian Câciu, care a lansat ideea modificării Codului Fiscal în sensul supraimpozitării persoanelor care au mai multe bunuri, Cîţu afirmând că astfel de propuneri îi amintesc de comunism şi că oamenii care au succes nu trebuie penalizaţi.

„Mi se pare aberantă o astfel de declaraţie – am auzit o maşină, o familie, m-am adus aminte de comunism. Nu ne vom întoarce în comunism atât timp cât Partidul Naţional Liberal este în acest compromis la guvernare”, subliniază el.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat, miercuri, într-un interviu acordat Hotnews, modificarea Codului fiscal, de la jumătatea anului, în ideea de a intra în vigoare din 2023, după ce va exista o dezbatere cu toţi actorii implicaţi.

Ministrul a spus că, pe zona de taxare a proprietăţilor, este posibil ca persoanele fizice care au mai multe apartamente, de exemplu, să plătească mai mulţi bani, precum şi cei care au mai mult de două maşini.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentSURSE: Șeful NATO vine mâine în România, pentru a primi trupele americane la baza Kogălniceanu
Articolul următorCâți bani au încasat de la stat partidele politice din România în februarie