Alexandria, reședința unui județ considerat un adevărat pol al sărăciei – Teleorman. Ne îndreptăm atenția spre un fenomen îngrijorător – populația tânără a orașului cu puțin peste 50.000 de locuitori pleacă spre Capitală sau ia drumul străinătății.
Orașul se golește, așadar. Tinerii caută o viață mai bună, locuri de muncă și un viitor pentru copiii lor. Sărăcia este, din păcate, un fenomen des întâlnit în zonă.
Veronica Mitran, candidata PNL pentru funcția de primar al orașului Alexandria, susține că sunt necesare măsuri urgente în domeniul educației, mai ales pentru a-i sprijini pe tinerii părinți. Facilități la grădinițe și școli și la plata utilităților, precum și măsuri care să crească siguranța cetățenilor din Alexandria și să ducă la apariția locurilor de muncă. Acestea sunt printre primele măsuri avute în vedere de Mitran.
Alexandria se confruntă cu o criză majoră: populația este în scădere, fenomen întâlnit, de altfel, în întregul județ Teleorman. De exemplu, rata șomajului în județ, la finalul anului trecut, era de 6,3%, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică. În căutarea unui trai mai bun, mulți tineri aleg să plece în București sau în străinătate.
“Este prioritatea mea să aducem investitori în oraș, să creăm noi locuri de muncă și tinerii noștri să nu mai plece. Tinerii noștri trebuie să rămână acasă, să-și întemeieze aici familii și copiii să aibă acces la o educație de top”, spune Veronica Mitran, candidatul PNL la Primăria Alexandria.
Pentru a susține natalitatea, pentru a-i sprijini pe tineri să rămână în Alexandria și pentru a-i ajuta mai ales părinții care lucrează, Veronica Mitran susține că este necesară asigurarea meselor gratuite pentru copii în grădinițele publice din oraș.
“Alexandria poate și trebuie să ofere copiilor de grădiniță mese gratuite. Elevilor de școală trebuie să ofere afterschool gratuit sub îndrumarea profesorilor, până la minim orele 17:00”, mai spune Mitran.
Astfel, susține liberala, părinții vor sta liniștiți la muncă pentru că vor fi siguri că cei mici sunt în siguranță, sub supravegherea profesorilor. Măsurile ar urma să ajute familiile care nu își permit de pildă plata meselor și care speră că vor fi ajutate de autoritățile locale.
“Ar trebui să se implice mai mult, să îi ajute cu ceva că e greu să crești un copil”, spune un părinte.
Mitran susține că trebuie dublate și bursele pentru elevii cu rezultate bune la învățătură. Și asta pentru că actuala sumă nu este, de fapt, un sprijin real pentru aceștia.
“Administrația locală poate să ofere dublarea burselor de merit. Nu este posibil ca un elev merituos, să beneficieze doar de 322 de lei pe o perioadă de 6 luni. Ce poate face un copil cu 50 și ceva de lei? Aproape nimic! Trebuie să investim în educația copiilor noștri”, atrage atenția Veronica Mitran.
Iar elevii cu rezultate foarte bune nu lipsesc. De pildă, în sesiunea din iunie a Evaluării Naționale, chiar și înaintea contestațiilor, zece candidați din Teleorman au promovat examenul cu media 10.
Implicarea autorităților în sistemul de învățământ este și mai necesară în această perioadă de pandemie, în care părinții se tem mai mult ca oricând pentru sănătatea celor mici.
“Sperăm să ne descurcăm. Că dacă o avem trebuie s-o creștem și pe ea. Sperăm să fie bine, dar nu știm cu bolile astea, ne e frică”, spune o mămică.
Măsurile speciale, în contextul crizei sanitare, au fost anunțate și la București, odată cu începerea noului an școlar.
“Fiecare dintre voi veți avea ocazia să fiți un super-erou care, atunci când poartă mască, se spală des pe mâini și ascultă îndrumările cadrelor didactice își ocrotește părinții și bunicii. Dragi dascăli, frumoasa misiune pe care v-ați ales-o devine anul acesta una extrem de grea”, a spus președintele Klaus Iohannis.
“Dragi copii, mergeți cu încredere la școală. Oricare ar fi situația epidemiologică, noi trebuie să ne concentrăm pe învățare. Este important să mergem la școală și să fim alaturi de profesorii noștri”, a spus Monica Anisie, ministrul Educației.
Potrivit informațiilor publicate de Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, Comitetul pentru situații de urgență a decis ca 273 unități de învățământ să fie încadrate în scenariul 1 la începerea anului școlar. Asta presupune participarea zilnică la ore a tuturor elevilor. Totodată, 64 de unități de învățământ au început anul școlar în scenariul 2. În acest caz, elevii din ciclul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a vor merge la școală, iar colegii lor din celelalte clase de gimnaziu și liceu vor reveni prin rotație la cursuri. 11 unități de învățământ sunt în scenariul 3, ceea ce înseamnă că elevii învață online.
Tot în Alexandria, Veronica Mitran susține că sunt necesare măsuri urgente pentru combaterea sărăciei. Astfel, trebuie introduse sisteme de educație remedială și structuri de voluntariat și integrare socială pentru adulții defavorizați. Aceștia ar primi, în acest mod, o șansă pe piața muncii și ar putea fi ajutați să iasă din cercul vicios al sărăciei. Pentru ca planul să devină realitate, ar urma să fie realizate, în parteneriat cu ONG-urile naționale și locale, ateliere și școli de meserii, unde persoanele care nu au calificare să se poată specializa în domeniile aflate la mare căutare în prezent și care au perspective de viitor. Mitran susține că vor fi acordate reduceri sau gratuități la unele utilități, tocmai pentru a sprijini categoriile sociale defavorizate.
Pentru ca cetățenii să fie în siguranță, este nevoie și de măsuri de reorganizare a Poliției Locale, arată candidatul liberal. La momentul actual, cartierele mărginașe nu sunt acoperite de patrule de poliție, spune acesta, ceea ce duce la o scădere a încrederii populației în acest serviciu public.
“Poliția locală să-și facă meseria. Trece foarte ușor, analizează situația, dar nu oprește să facă o observație unui copil care deranjează locatarii blocului”, spune o femeie.
Polițistul local trebuie, pe de o parte, să se asigure că își cunoaște foarte bine comunitatea, dar și să fie responsabil în fața cetățenilor, susține Mitran. Ea propune ca polițiștii locali să aibă trasee bine definite de patrulare prin toate cartierele și să fie dotați cu camere de filmat pentru a putea înregistra infracțiunile. De asemenea, poliția locală va trebui să informeze oamenii asupra modului în care au fost rezolvate problemele lor.
“Să ai o siguranță când mergi pe stradă, că nu știi ce se întâmplă. Poate că ar fi mai multă liniște, deci o siguranță a omului”, spune o femeie.
“Alexandria noastră a rămas încremenită în timp. Împreună putem trăi și noi într-un oraș european. Se poate!”, asigură Veronica Mitran.