Peste 3,9 miliarde de lei din fonduri europene a alocat Guvernul Orban numai în ultima săptămână pentru rezolvarea urgențelor din sănătate și asistență socială, în contextul epidemiei de COVID-19. Una dintre primele urmări este că, începând din 13 aprilie, capacitatea de testare la nivel național crește la 5.000 de teste zilnic, față de  600 de teste câte puteau fi prelucrate la începutul pandemiei, a declarat Antoneta Ioniță, potrivit unui comunicat remis presei.

Banii sunt destinați și pentru echipamente medicale și produse dezinfectante, care vor fi distribuite spitalelor din teritoriu: 2.245.000 măști FFP2 și ochelari de protecție, 20.000 viziere, 300.000 combinezoane speciale, utilizate în secțiile de terapie intensivă (ATI), mănuși, 2.000.000 măști chirurgicale; 36.000 tone de dezinfectanți.

În paralel cu importul de materiale sanitare, a existat și o preocupare pentru producția internă, care să asigure necesarul pentru personalul medical și nemedical aflat în prima linie. Compania Națională Romarm va produce 500.000 de bucăți de măști FFP2 zilnic. Mai multe firme românești au fost acreditate în regim de urgență pentru a-și schimba linia de producție și confecționează măști de protecție și combinezoane, folosite în bătălia împotriva Covid-19. Din 15 aprilie, firmele autohtone vor produce zilnic 500.000 de măști chirurgicale cu trei pliuri pentru populație şi 150.000 de măști pentru spitale, la care se adaugă 1.000 de combinezoane pentru personalul medical. Companii care realizau înainte cosmetice, produc acum biocide, iar Antibiotice Iași a reluat fabricația a două medicamente cerute de piață: paracetamol și novocalmin.

Pentru a asigura necesarul de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare pentru pacienții români, Ministerul Sănătății a interzis temporar exportul acestora, cu excepția livrărilor către Republica Moldova. În acest fel, România va putea în curând să-și asigure mare parte din materialele necesare și dezinfectanții, din producția internă, la prețuri mai mici decât cele practicate pe piața internațională.

În plus, 350 milioane euro din fondurile europene sunt destinate unităţilor sanitare şi autorităţilor publice locale care au achiziţionat echipamente medicale și de protecție necesare în această perioadă. Alte 30 de milioane de euro vor fi direcționați pentru finanțarea cheltuielilor cu aproximativ 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari, care oferă servicii de sprijin și asistenţă la domiciliu persoanelor vârstnice, care în această perioadă se află în autoizolare, iar 170.000 de pachete cu produse de igienă corporală vor fi distribuite celor care se află în carantină, copiilor de la casele de copii şi persoanelor vârstnice din căminele de bătrâni.

Toate aceste măsuri sunt menite să reducă expunerea personalului medical, să crească capacitatea de identificare rapidă a cazurilor de pacienți infectați și posibilitatea de testare a acestora, să diminueze efectele negative, pe termen scurt și mediu, produse de pandemia de COVID-19, inclusiv prin asigurarea unei independențe față de piața internațională, se mai arată în comunicat.

Articolul precedentStarea de urgență în România a fost prelungită. Klaus Iohannis: Școlile rămân ÎNCHISE
Articolul următorAvertismentul premierului Orban: Parlamentul și-ar asuma o răspundere uriașă dacă va vota împotriva prelungirii stării de urgență. Vârful epidemiei, între 20 aprilie și 5 mai