Prim-ministrul Ludovic Orban a transmis miercuri un mesaj cu prilejul marcării a 106 ani de la naşterea fostului lider ţărănist, Corneliu Coposu.

“În urmă cu 106 ani, se năştea la Bobota cel care avea să devină un mare om de stat al României, patriot şi energic apărător al valorilor democratice. Educat în spiritul iluminismului transilvan, discipol şi continuator al lui Iuliu Maniu, Corneliu Coposu şi-a dedicat viaţa luptei anticomuniste, pluralismului politic şi cauzei legate de revenirea ţării noastre între democraţiile europene. Cu o consecvenţă de neclintit faţă de crezul său politic, a refuzat orice compromis cu forţele totalitare, a trăit în adevăr şi dreptate, asumându-şi cu mult curaj această opţiune şi plătind-o cu ani grei de temniţă şi repercusiuni ale mai marilor politici ai momentului”, precizează Ludovic Orban în mesajul său.

El subliniază că fostul lider ţărănist a dovedit în numeroase situaţii vocaţia de “fondator şi de călăuzitor”.

“Mulţumită Seniorului, căruia i s-au alăturat Şerban Ghica şi Ion Diaconescu, tradiţia Partidului Naţional Ţărănesc a rezistat presiunilor greu de imaginat. În primele zile după căderea regimului comunist, Corneliu Coposu a înfiinţat Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat ca succesor al Partidului Naţional Ţărănesc, care, împreună cu Partidul Naţional Liberal, a oferit României şansa pluralismului politic şi a garantat reinstaurarea regimului democratic. În acei ani tulburi, de căutări, în care ţara noastră reînvăţa valorile libertăţii, iar tânăra noastră democraţie era ameninţată, Corneliu Coposu a cultivat dialogul, fără a abdica vreodată de la morală şi principii, a impus autoritatea etică şi a apărat neobosit valorile pentru care tinerii au plătit cu sânge în 1989. Mare vizionar, seniorul Coposu a fost între primii oameni politici care au susţinut public că locul României este în structurile euro-atlantice. A militat pentru dezvoltarea economică şi a luptat pentru ca viitorul ţării noastre să rămână legat de valorile europene şi occidentale”, arată Orban.

Potrivit acestuia, Corneliu Coposu s-a bucurat de preţuirea românilor.

“Românii au înţeles şi preţuit lupta sa. Deşi nu a fost înmormântat cu onoruri, la trecerea sa în veşnicie sediul PNŢCD din Piaţa Rosetti a devenit loc de pelerinaj pentru românii care au simţit că România pierde un mare patriot, care, cu modestie şi înţelepciune, a ştiut să le apere libertatea. Apreciat deopotrivă de aliaţi şi adversari politici, dar mai ales de oamenii pe care i-a însufleţit cu dârzenia şi crezul său, Corneliu Coposu va rămâne în memoria societăţii româneşti reper al valorilor neamului românesc, luptător înflăcărat al democraţiei şi model inspiraţional pentru generaţii de români “, mai afirmă Orban.

Articolul precedentAcea zi fatidică va purta de atunci numele de Duminica Orbului!
Articolul următorPreședintele Iohannis a promulgat Legea care prevede amânarea plății chiriilor pe perioada stării de urgență