Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat joi în ce condiții se vor închide instituțiile de cultură în perioada următoare din cauza creșterii fulminante a infectărilor în ultimele săptămâni.

Întrebat dacă este posibil să fie închise teatrele și cinematografele, afirmat, joi, că, în perioada următoare, nu există perspectiva închiderii instituţiilor de cultură, optându-se pentru evenimente la care să aibă acces exclusiv deţinătorii de certificat digital privind COVID-19.

„Cred că nu (se va închide – n.red.). Cred că, mai degrabă, peste o anumită incidenţă, CNSU va stabili această cifră, având în vedere politica dusă până acum de actualul Guvern, se va opta pentru evenimente la care să aibă acces exclusiv deţinătorii de certificat digital, care înseamnă vaccinat, testat sau imunizat natural”, a anunțat, joi, ministrul Bogdan Gheorghiu, potrivit agerpres.ro.

Ministrul respinge și acuzaţia de “discriminare” legată de accesul la spectacole pe baza certificatului digital.

“Unii ar putea spune… Dar asta ar putea spune şi cei vaccinaţi sau care se testează constant că se simt discriminaţi că activitatea e complet închisă doar pentru că alţii nu acceptă aceeaşi filosofie ca a lor, respectiv filosofia legată de a fi sau nu bine să te vaccinezi. Nu ştiu, care e discriminatul aici? Că, să ştiţi, e o întrebare pe care şi-o pune multă lume”, a completat Bogdan Gheorghiu. 

Accesul la spectacole va fi permis şi atunci când incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 este peste 3 la mie cu respectarea condiţiilor, a asigurat Gheorghiu.

„Ministerul Culturii va cere să fie aceleaşi reguli şi pentru cultură. Din ce ştiu eu, vorbim de evenimente sportive şi nunţi, botezuri, adică unde incidenţa este peste 3 la mie, cred că acolo va fi cifra – acolo este şi acum – să fie permisă realizarea doar cu accesul celor care au dovada (vaccinului, trecerii prin boală – n.red.) ori a testării în ultimele ore. Este firesc, dacă se va întâmpla acest lucru pentru sport şi pentru HORECA, să se întâmple şi pentru cultură. Şi dacă nu se va întâmpla de prima dată, vom face demersuri pentru că nu ar fi normal”, a mai explicat ministrul Gheorghiu.

Sursa: Realitatea Din PNL