Ministrul Economiei, Virgil Popescu, promite că autorităţile vor începe “efectiv” construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă, susţinând că, după renunţarea la negocierile cu consorţiul chinez China General Nuclear, există “o strategie” în privinţa dezvoltării centralei. “Dacă mai stăteam mult înţepeniţi în negocierile cu compania chinezească riscam să avem probleme din punctul de vedere al sistemului energetic naţional”, afirmă Popescu, citat de news.ro.

“Am spus-o de nenumărate ori: cred că şapte ani de zile înţepeniţi într-un proiect care nu a mers mai departe trebuie să înceteze. De aceea am luat decizia de a mandata în AGA reprezentantul Ministerului să voteze pentru finalizarea negocierilor cu compania chineză, consorţiul chinezesc. Acest lucru s-a întâmplat şi de aceea Consiliul de Administraţie este mandatat să găsească o nouă strategie şi vă asigur că veţi vedea că avem această strategie şi în perioada imediat următoare veţi vedea că ne vom apuca efectiv, până la urmă, de pornirea construcţiei reactoarelor 3 şi 4”, a afirmat ministrul Economiei, luni, în Parlament, la “Ora Guvernului”, conform news.ro.
 
El le-a transmis parlamentarilor că, dacă ar fi continuat negocierile cu consorţiul din China care s-a arătat interesat să investească în centrala nucleară, ar fi existat probleme pentru sistemul energetic naţional.
 
“Suntem chiar într-o mare întârziere. Dacă mai stăteam mult înţepeniţi în negocierile cu compania chinezească riscam să avem probleme din punctul de vedere al sistemului energetic naţional. Nu uitaţi că reactorul 1 trebui intubat în 2026”, a explicat ministrul Economiei.
 
În 26 mai, Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară din Cernavodă, anunţa că Ministerul Economiei, în calitate de acţionar majoritar, a solicitat companiei să abroge Strategia de continuare a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect evaluat la 6,45 miliarde euro, solicitând şi încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear (CGN), cu care statul a negociat timp de mai mulţi ani.
 
Articolul precedentOrban: PNL este între 36 și 39 la sută în sondaje
Articolul următor100% TU DECIZI! Dacian Cioloș, fiu de milițian și văr cu șef din “Doi și-un sfert”