Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîţu, a prezentat prima rectificare bugetară din acest an. Primesc sume în plus Ministerul Muncii – 8,1 miliarde de lei şi Ministerul Sănătăţii – 3,8 miliarde de de lei.

Florin Cîţu: ”Pachetul pentru susținerea economiei are o valoare de aproape 3% din PIB. Vorbim aici de şomaj tehnic, garanţii pentru IMMInvest, ajutorul pentru profesii liberale, indemnizaţii concedii medicale, sănătate, ajutor pentru părinţi, stimulente cadre medicale, plus facilităţile fiscale pentru companii. 

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează că economia va avea o contracţie de minus 1,9%. 
În aceste condiţii, deficitul bugetului general consolidat creşte de la 40,5 miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat pentru acest an de 6,7% din PIB.

Pe partea de venituri, criza a însemnat un șoc puternic și  vom încasa mai puțin cu 23,2 miliarde de lei. Vom primi de la Comisia Euroepană circa 3,8 miliarde de lei, astfel încât veniturile vor scădea pe net cu 19,4 miliarde de lei.

Cheltuielile cresc cu 12,5 miliarde lei. La cheltuieli de personal avem plus de 576 milioane de lei, aici este inclusă plata stimulentului de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru personalul medical implicat în tratamentul persoanelor infectate cu COVID19.
 
La Ministerul Muncii se adaugă 8,1 miliarde lei. Cresc cheltuielile cu asistenţa socială cu 6,9 miliarde lei. Este vorba despre şomaj tehnic, concedii medicale. 

La Ministerul Sănătăţii se adaugă aproximativ 3,8 miliarde lei. Sunt cele două ministere care primesc cei mai mulţi bani, pentru a trece peste criza din sănătate şi pentru a menţine capacitatea de producţie din economie funcţională. 

Rectificarea bugetară susţine primul pachet de măsuri adoptate de Guvern pentru susţinerea economiei. Au început să se facă plăţi pentru şomaj tehnic. Vineri începe cel mai important proiect de susţinere a IMM-urilor din ultimii 30 de ani: IMM Invest. Au început să fie amânate ratele la bănci. 
Singura modalitate pentru a ne reveni sunt investiţiile, deci nu se umblă la investiţii.

În niciun caz nu vom creşte taxe în acest an. Plătim facturile la timp pentru companii, am rambursat TVA în valoare de  4 miliarde de lei.”

Articolul precedentEste oficial! Elevii din clasele a 8-a și a 12-a vor primi subiecte la examene doar din materia predată în primul semestru.
Articolul următorMinistrul Agriculturii avertizează: nu vă îmbulziți în piețe, să nu fim nevoiți să le închidem