Am râs cu poftă când l-am auzit pe Vlad Voiculescu, veșnic absentul nostru ministru al Sănătății, cum fuge infantil și penibil de orice responsabilitate când vine vorba de lefurile celor care lucrează în centrele de vaccinare. Ditamai ministrul dă vina pe un funcționar. Cât tupeu să pretinzi că n-ai nicio vină că instituția pe care o conduci a uitat de lefurile a mii de oameni! 

 

Un ministru plătit lună de lună, înconjurat de 5 secretari de stat, 8 consilieri și peste 10 consilieri onorifici a uitat, în plină campanie de vaccinare, că trebuie să-i plătească pe lucrătorii din centrele de vaccinare!  De vină nu sunt ei, demnitarii! De vină e un nenumit funcționar. 

 

Dacă nu aș mai fi auzit demnitarii cum dau vina cu aplomb pe subalterni, aș fi zis că am auzit cea mai penibilă și infantilă scuză din partea unui ministru. Din păcate, avem o lungă tradiție de disculpări penibile sau, mai bine zis, de fugit din calea răspunderii. 

 

Când ministrul Educației, Cristian Adomniței, s-a făcut de râs, în 2007, în fața unor elevi de clasa a V-a, când s-a contrazis cu ei pe tema stelelor de pe drapelul Uniunii Europene, a dat vina pe consilieri. A zis că ei l-au dezinformat că erau 15 stele, nu 12. 

 

Când Viorica Dăncilă, la ședința de Guvern, în 2018, a repetat de șase ori “imunoglobină” în loc de “imunoglobulină”, a insinuat că este posibil să fi fost scris așa pe foaia din care citea. Cu alte cuvinte, o consilieră sau un consilier a sabotat-o deliberat sau nu. Probabil și Elena Ceaușescu ar fi spus la fel dacă cineva ar fi îndrăznit să o corecteze. 

 

Când Lucian Bode, ministrul Transporturilor, acum al Internelor, a făcut accident în 2020, cu mașina cu girofar, s-a scuzat că era pe bancheta din spate și că dormea. Deci de vină era șoferul SPP că mergea cu viteză și făcea depășiri periculoase. El n-a văzut, n-a simțit, n-a știut. La fel a făcut și Gabi Oprea după ce a murit Bogdan Gigină, polițistul pe motocicleta care-i deschidea coloana, noaptea, pe ploaie. 

 

Metaforic vorbind, la noi ministrul este mereu pe bancheta din spate. Niciodată la volan, niciodată la comandă, niciodată responsabil. Așa că, ce să ne mai mire că încă un  ministru aruncă pisica în curtea unui presupus funcționar anonim, care nu îl poate contrazice. 

 

Revenind la ministrul Voiculescu, într-o țară normală și-ar fi dat demisia sau ar fi fost demis demult după o asemenea crasă dovadă de incompetență și indolență. Nimeni nu știe cu ce se ocupă zi de zi ministrul nostru, cu ce-și bate capul de nu mai are timp să se gândească la salariile subordonaților de care depinde vaccinarea. Nu a intervenit niciodată cu explicații în nicio criză care s-a abătut asupra Sănătății. Ard spitale, sar în aer secții Covid, sunt suspiciuni grave privind tratamentul aplicat bolnavilor Covid, internați la terapie intensivă etc. Ministrul tace. Dar ce face? Este minister total în privința activităților care-i ocupă tot timpul. 

 

Bătaia de joc la adresa oamenilor și fuga de răspundere vor continua, pentru că demnitarii noștri nu vor să rupă tradiția care le poate salva pielea. Azi a fost Voiculescu, mâine, cine știe cine ar putea fi pus în situația să dea vina pe consilieri… 

 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentLudovic Orban, vestea anului: ”În curând România poate să iasă de sub MCV”
Articolul următorPreședintele Iohannis: Am convenit asupra Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, o şansă pentru dezvoltarea României