Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, avansează ideea unei testări în masă a elevilor la revenirea în şcoli după vacanţa de Paşti, în condiţiile în care Guvernul are în vedere achiziţionarea unor teste non-invazive pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Ministrul afirmă că şi pentru testele non-invazive va fi nevoie de acordul părinţilor, dar spune că îi este greu să creadă că vor fi părinţi care să se opună testului făcut din spută.

“Odată cu achiziţia de teste non-invazive, care, la limită, pot fi şi autoadministrate, nu vreau să ies din sfera de competenţă a Ministerului Educaţiei, dar am văzut că acest lucru se face în şcoli din Franţa, Austria, chiar autoadministrate, sunt îndreptăţit să sper că acea testare în masă în şcoli va putea să fie un fapt”, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi seară, la finalul şedinţei de Guvern, informează News.ro.

El a precizat că autoadministrarea ar putea fi făcută sub supravegherea cadrului didactic pentru că nu este nevoie de competenţe medicale pentru administrarea acestui tip de teste.

“Va mai fi nevoie de acordul părinţilor, dar sunt absolut sigur că orice părinte îşi va da acordul în această situaţie în care testele sunt non-invazive”, a adăugat ministrul, răspunzând unei întrebări.

De asemenea, întrebat cum se va proceda în cazul elevilor ai căror părinţi nu vor fi de acord cu testarea, chiar cu teste non-invazive, ministrul a explicat: “Mi-e greu să cred că nu vor fi de acord în condiţiile în care testele nu vor fi invazive, dar dacă totuşi nu vor fi de acord vor fi nevoiţi să ţină elevul în izolare 14 zile, să nu intre în comunitate dacă a prezentat simptome specifice sau dacă a fost contact al unui coleg confirmat. Vorbesc sub rezerva colegilor din Ministerul Sănătăţii”.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentVicepreşedintele PNL, Dan Laurențiu Leoreanu: “Există o gândire pentru un PNDL 3 ca să fie lansat, ca structură, în toamna acestui an”
Articolul următorSecretarul general al NATO, Mircea Geoană: “China şi-a propus să devină principala putere pe inteligenţă artificială în următorul deceniu”