Măsurile pentru începerea școlii au fost publicate de Ministerul Sănătății. Masca devine obligatorie în timpul orelor atât pentru elevi, cât și pentru profesori. De asemenea, un copil nu poate merge la școala dacă are pe cineva în familie cu afecțiuni respiratorii. De asemenea, părinții vor da o declarație pe proprie răspundere ca nu au avut cazuri de CoVID în familie, iar copiii nu au avut simptome în ultimele 14 zile. Părinții își asumă obligația de a nu aduce copilul la școală dacă acesta are simptome specifice infecției cu CoVID-19.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Putem spune că un parinte este cel care își cunoaște cel mai bine copilul. Atunci o să înțelegeți și această declarație. Trebuie să ne gândim la sănătatea întregului grup de copii care se prezintă în acel moment la școală.”

Măsura nu este pe placul părinților.

Iulian Cristache, președintele Asociației de Părinți: „Ei nu-și asumă absolut nicio răspundere, cu excepția acestui ghid. Nu toți părinții au capacitatea să facă o analiză, un triaj obsevațional la nivelul copilului. Copilul poate fi și în perioada de incubare, dacă vorbim de virus. Era foarte bine dacă acest draft, acest contract ar fi venit la pachet cu un acord între familie și școală, ca familia să poată decide dacă își trimite sau nu copilul la școală.”

Totodată, în clase, băncile vor avea montate panouri de plexiglas. Tot in proiect se discută și despre decalarea pauzelor astfel încât să fie limitat numărul de persoane prezente în grupurile sanitare și în curtea școlii. Între timp, profesorii sunt extrem de revoltați.

Simion Hăncescu, președintele FSLI: „Această categorie va intra pe 14 septembrie în linia 1, așa cum s-a anunțat să fie învățare față în față. Riscurile sunt mari, având în vedere că nu există echipamente de protecție pentru cadrele didactice. Nicăieri nu spune cine cumpără materialele sanitare. Va fi nevoie cam 60 de milioane de măști pe lună. Autoritățile locale nu vor dispune de fondurile necesare ca să le cumpere. Vor veni mulți elevi fără mască la școală, provenind din familii nevoiașe. Vor fi și cadre didactice care nu-și vor permite măștile.”

Autoritățile locale se pregătesc intens pentru începerea noului an școlar.

Eugen Pîrvulescu, candidatul PNL la Consiliul Județean Teleorman: „Ne pasă foarte mult de copiii noștri. La nivelul județului Teleorman am avut discuții cu inspectorul general, cu prefectura și cu Direcția de Sănătate Publică. Ne vom asigura că până pe 14 septembrie toate școlile vor avea materialele necesare de igienă. Vom avea spațiile adecvate, vom păstra distanța. Vom avea grijă ca acești copii să înceapă școala într-un mod foarte responsabil.”

Cum se va desfășura noul an școlar vom ști cu certitudine abia pe 7 septembrie.

Sursa: Realitatea de Teleorman

Articolul precedentPremieră de senzație la Circul Metropolitan București: Povești cu Cai, Apă și Foc în plină vacanță!
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 49. Japonezii tot japonezi rămân