Acum un an, în august 2020, jumătate din Beirut era ras de suflul unei explozii de porții. A început cu explozie în zona portului libanez, apoi un incendiu urmat de o serie de mici explozii și, în final, o detonație masivă al cărei suflu a dărâmat clădiri aflate chiar și la 10 kilometri depărtare, a distrus sute de mii de locuințe, a ucis 100 de oameni și a rănit alți 4000, a scufundat o navă de croazieră aflată în zonă, ucingând membrii echipajului. O catastrofă pornită de la o încărcătură de nitrat de amoniu aflată pe o navă din port. După explozie, deasupra Beirutului s-a format un nor uriaş în formă de ciupercă, format din dioxid de azot, un gaz extrem de toxic. 

2 iulie 2021, zona Portului Midia – Năvodari. Trei explozii în lanț produse la Rafinăria Petromidia pun pe jar autoritățile. Se putea produce o catastrofă, spune ministrul de Interne, aflat întâmplător pe litoral,  în ziua respectivă. Deși pericolul unor explozii în lanț era în aer pentru că rafinăria ardea  necontrolat, autoritățile s-au limitat la un mesaj RO-Alert pe telefon, prin care oamenii au fost îndemnați să stea la doar 1 km distanță de rafinărie și să închidă geamurile locuințelor, pentru că erau degajări mari de noxe. Atât. 

În tot acest timp, plajele de la Corbu, Năvodari, Mamaia Nord, restaurantele și terasele erau înțesate cu turiști.  Nică vorbă de vreo alertă. Poliția și jandarmeria priveau cot la cot cu turiștii la flăcările care cuprinseseră Petromidia. Primăria Năvodari nici măcar nu a considerat că este cazul să convoace urgent așa-numitul comitet de alertă. Aștepta să le spună ISU dacă este cazul. 

Norocul a făcut ca, și de această dată, catastrofa să fie evitată. Pompierii – puținii ajunși în mijlocul războiului cu flăcările – au reușit să stingă pălălaia și să înlăture pericolul prăpădului. 

Ce ar fi însemnat însă ca rafinăria să explodeze instalație cu instalație? Ce ar fi însemnat ca exploziile să ajungă la mărfurile aflate pe navele din portul Midia? Erau încărcături periculoase în port în momentul incendiului de la Petromidia? Până unde ar fi putut ajunge suflul exploziilor? Ce perimetru din jurul Rafinăriei este în pericol în caz de deflagrație necontrolată? Ce plan de măsuri trebuie pus de îndată în aplicare pentru limitarea pierderilor de vieți omenești? Prevede oare vreun plan de intervenție evacuarea de urgență a zonei, a plajelor din proximitate? Și dacă da, când ar fi trebuit să se treacă la evacuare? Cum și cu cine? 

Este revoltător cum a fost total ignorată siguranța turiștilor și a locuitorilor din Năvodari și Mamaia Nord, de dragul profitului celor care învârt banii din turism în zonă. Cu pericolul la orizont și alerta dată pe telefon, plajele au fost lăsate înțesate cu oameni. Circulația în zona Rafinăriei s-a făcut fără nicio restricție. 

Alarmant este și faptul că stația de pompieri de la Midia are posibilități de intervenție atât de precare. De ce a fost nevoie să se dea ordin să vină autospeciale de pompieri tocmai de la Ialomița, Brăila, Tulcea și așa mai departe, de la sute de kilometri depărtare, când era vorba de o luptă contracronometru pentru a opri explozii în lanț? Ce forță de intervenție rapidă într-un punct strategic este aceasta? Nu ardea o fabrică de cartoane. Ardea o ditamai rafinăria, aflată – culmea – lângă un port. 

Este deja a doua explozie la rafinărie produsă la distanță de numai 5 ani. Ceva este putred acolo și prevenția clar nu funcționează. Avem vreun cap limpede care să pună urgent la punct un plan anti-catastrofă sau merge și-așa?

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentMesaj special transmis de președintele Klaus Iohannis de ziua SUA
Articolul următorOrban descrie AND-ul PNL: ”Puternic ancoraţi în istoria noastră, în tradiţiile noastre, în obiceiurile specifice, în menţinerea identităţii, a personalităţii a poporului român”