Curat ghinion. Cea mai mare criză ne-a prins în cea mai proastă perioadă: an electoral, cu două rânduri de alegeri, plus un guvern PNL minoritar, la mâna unei majorități PSD. Rezultat: un stat vraiște, pe care nu îl mai ia nimeni în seamă. Nici vorbă de autoritate morală sau formală. Fiecare face ce vrea, pe pielea lui, bineînțeles, și, din păcate, și pe pielea tuturor celorlalți, captivi în coșmar. 

Să nu ne facem iluzii. Politicienii noștri nu vor pune sănătatea noastră mai presus de voturi. Nici PSD, nici PNL. Liberalii le vor da românilor ce vor românii în schimbul ștampilei de vot: bani și libertate. Săptămâna aceasta vom afla până la urmă cât dau la pensii și alocații, deși este clar că economia este la pământ, viitorul nu sună bine și este cazul să nu mai facem cheltuieli nesăbuite, din bani împrumutați. 

Dar cu electoratul nu te pui. Cu atât mai mult cu cât PSD se pricepe de minune să asmute milioanele de pensionari și părinți în cursa pentru Putere. Nici de stare de urgență nu mai poate fi vorba, deși, este clar acum pentru toată lumea, inclusiv pentru PSD: rata de infectări cu noul coronavirus este mare, mult mai mare decât atunci când eram ținuți cu forța în case, pe timpul stării de urgență. 

Este vară, lumea vrea în concediu. În apartamente te topești. Ar fi sinucidere politică în toată regula să închizi acum alegătorii între patru pereți. Amenzile nu mai funcționează demult. Masca este greu de purtat chiar și la guvern. De spălat pe mâini, oamenii s-ar spăla, dar pe la țară nici apă nu prea mai este. Cât despre distanțare socială, să fim sănătoși. Imaginile de pe litoral sunt grăitoare.  Oamenii iau în derâdere orice recomandare. 

Cireașa de pe tort abia ni se pregătește: PSD se joacă de-a răsturnarea guvernului luna viitoare. Nici nu au încotro. Au tot spus că vin cu moțiune de cenzură dacă liberalii nu dau 40% în plus la pensii, cât scrie în lege. Dacă moțiunea de cenzură le reușește, criza din Sănătate se va suprapune cu vidul de putere. Este clar că președintele Klaus Iohannis nu va numi un premier propus de PSD. Este și mai clar că unul propus de PNL nu va obține votul de învestitură în parlament din partea PSD. Vom avea un blocaj care va prelungi criza guvernamentală. Guvernul demis, cu puteri limitate, va trebui să gestioneze, chipurile cu mână forte, criza sanitară. Sună periculos, dar este un scenariu plauzibil de care am putea avea parte săptămânile care urmează. 

O altă soluție ar fi o înțegere pe sub masă, PNL-PSD-Cotroceni, pentru numirea unui guvern transpartinic, condus de un independent. Cu alte cuvinte, găsirea unui pion de sacrificiu, care să scoată castanele fierbinți cu mâinile lui, iar PNL și PSD să iasă basma curată din pandemie. Bineînțeles, guvernul de așa-ziși specialiști apolitici ar fi o anexă a majorității parlamentare, care îl va face să danseze pe sârmă. Am avut experiența guvernului Cioloș și am văzut ce parodie de guvernare tehnocrată a fost. Și totuși, orice este posibil. Așa cum PSD și PNL și-au dat mâna înainte de pandemie să facă anticipate, așa am putea vedea și acum că fac blat ca să iasă bine din criză și unul, și altul. 

Până la criza guvernamentală care se anunță luna viitoare, numărăm zi de zi infectări și decesele în creștere alarmantă. Spitalele gem de bolnavi de Covid, iar medicii sunt exasperați și neputinicioși în fața valului de inconștiență colectivă.  

Suntem pierduți în pandemie, lăsați pe cont propriu să înotăm într-o mare de nesimțire națională, peste care plutesc calcule politicianiste cinice. Se oferă careva să se sacrifice electoral ca să ne tragă la mal? Nu prea mai are cine. Toți salvamarii sunt ocupați cu lansările la apă ale unor candidați.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentPremierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va majora alocațiile, dar nu a stabilit, încă, procentul
Articolul următor100% TU DECIZI! Florin Georgescu, nr. 2 din BNR. Combinațiile cu Vîntu și Patriciu