Conducerea PNL Satu Mare a decis ruperea alianței de guvernare locală, marți, într-o ședință a Biroului Politic Județean. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de președintele filialei Adrian Cozma.  

Ulterior, într-o intervenție telefonică la Digi24, liderul PNL și președintele UDMR Satu Mare,  Csaba Pataki, au avut un schimb de replici.  

„Filiala județeană PNL Satu Mare a deciz în unanimitate retragerea membrilor din funcțiile de conducere din Consiliul Județean Satu Mare și Primăria Satu Mare. Principalele motive se leagă de politica hegemonică a UDMR și lipsa unui parteneriat onest. UDMR nu a lua în calcul faptul că noi sutem preocupați de atingerea unor obiective asumate în campanie și nu stăm legați de anumite funcții politice”, a declararat liderul PNL Satu Mare într-o conferință de presă.  

Ulterior, într-o intervenție telefonică la Digi24, Adrian Cozma a acuzat UDMR că a condiționat angajarea în primăria Satu Mare de cunoașterea limbii maghiare. 

 „Minte cu nerușinare”, a intervenit, tot prin telefon, președintele UDMR Satu Mare, Csaba Pataki. 

 „Ați acționat cu cheița de la Budapesta”, l-a acuzat liderul PNL, în timp ce liderul UDMR i-a spus acestuia că „s-a întors la un discurs retrograd”.  

„Noi dacă facem o parcare în centrul Satu Mare trebuie să o concesionăm unei firme din Ungaria”, a mai acuzat liderul PNL Adrian Cozma. Președintele UDMR Satu Mare a mai precizat și că de luni, la Satu Mare, funcționează o nouă majoritate UDMR-PSD-PMP și l-a acuzat pe liderul PNL Satu Mare că se află deja în campanie. 

 „S-a format o nouă coaliție. Am semnat de ieri un protocol de colaborare cu PSD și PMP. Toată discuția a început când s-a format o coaliție la nivel național, PSD a solicitat o poziție de vicepreședinte, liberalii nu au știut la care vicepreședinte să renunțe. Îmi pare foarte rău că s-a întrerupt o colaborare foarte bună cu unii dintre vicepreședinți. Iar noi vom colabora foarte bine cu consilierii care sunt constructivi. Din păcate astăzi a plecat chiar o persoană foarte competentă din cauza unor intrigi personale ale domnului Cozma care este de astăzi în campanie”, a declarat la Digi24 Csaba Pataki, președintele UDMR Satu Mare. 

 În conferința de presă organizată marți dimineață, PNL a acuzat UDMR că „are dublă comandă”.  

„PNL Satu Mare nu poate gira derapajele administrației totalitare UDMR.(…) Cunoașterea limbii maghiare, condiție la angajarea în Primăria Satu Mare. Nu ar fi fost asta neapărat o problemă, să cunoască și cinci limbi, însă nu poți să stabilești un astfel de criteriu. Încălcarea repetată a accesului la informații publice. (…) Mai mult, vorbim de întârzierea punerii în execuție a unor lucrări din fonduri europene, cum ar fi amenajarea malurilor Someșului. (…) Nici la județ lucrurile nu merg bine. E de ajuns să ne uităm la situația de la bibliotecă, să vedem starea drumurilor din județ, să vedem modul în care sunt administrați banii și cum totul se îndreaptă spre o anumită culoare, spre UDMR. Noi nu putem fi elemente de decor în administrația locală”, a declarat Adrian Cozma, potrivit portalsm.ro.  

„Acțiunea noastră nu este îndreptată împotriva cuiva. Noi dacă avem o dispută cu UDMR, nu avem o problemă cu etnicii maghiari. Noi avem o dezbatere, o competiție de idei și de proiecte cu un partid numit UDMR, care s-a dovedit că are dublă comandă. Este și în majoritatea din guvernul României, dar face parte și din guvernul de la Budapesta’’, a mai spus președintele PNL Satu Mare. 

 În urmă cu câteva săptămâni, eputatul Adrian Cozma, președintele PNL Satu Mare, a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare, spunând că vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, și ministrul mediului Tanczos Barna (UDMR) „au aplaudat și susținut politica lui (Viktor – n.red.) Orban” în cadrul vizitei premierului Ungariei la Băile Tușnad, unde a ținut un discurs împotriva „amestecării” rasiale dintre europeni și non-europeni.  

După alegerile locale din 2020, UDMR a obținut majoritatea mandatelor din Consiliul Local Satu Mare. UDMR a obţinut 12 din cele 23 de mandate de consilieri din municipiul Satu Mare, având astfel majoritate simplă în forul decizional. Candidatul UDMR la Primăria Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a obţinut un nou mandat cu peste 50% din voturile valabil exprimate. UDMR a recâştigat atât primăria cât şi Consiliul Judeţean Satu Mare. Pataki Csaba a fost ales pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean. 
 

Sursa: Mediafax

Articolul precedentȘedință CRUCIALĂ a Coaliției PSD-PNL-UDMR! Ciolacu a făcut anunțul: care este PRIORITATEA guvernanților
Articolul următorPurtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe despre decizia PNL Satu Mare: ”Nu a fost luată cu consultarea vreunei structuri centrale de conducere a partidului”