Indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, planeta întreagă așteaptă cu sufletul la gură să afle care vor fi liniile directoare ale politicii externe și ale comerțului internațional, întrucât cei doi candidați  au viziuni foarte diferite la acest capitol. 

Republicanul Trump, rămâne consecvent conceptului “America first”, care i-a adus victoria primului mandat. Impredictibil și impetuos, Trump a renunțat la statutul de lider al multilateralismului și a schimbat fundamental motoarele globalizării. Pentru a întări economia americană și mai mult decât până acum, prin găsirea de noi locuri de muncă el promite, dacă va câștiga al doilea mandat, să descurajeze prin toate mijloacele legale, companiile să-și mai mute activitățiile productive în afara granițelor federale. 

Trump promite în continuare să poarte războiul economic și ideologic cu China comunistă, să continue strategia presiunilor faţă de Iran, sa retragă trupele din Afganistan, să preseze statele membre NATO să-şi crească propriile cheltuieli pentru apărare și își menține sprijinul necondiționat pentru Israel și recunoașterea Ierusalimului drept capitală! 

Democratul Joe Biden se prevalează de faptul că a prezidat mai mulţi ani Comisia de afaceri externe din Senat, invocând în această campanie electorală că are cunoştinţe solide în probleme internaţionale şi pune mai mult preţ pe multilateralism decât Donald Trump. Aşa cum Barack Obama a restabilit un climat de încredere cu aliaţii Americii după tumultuoşii ani Bush, reprezentantul democrat vrea să repare daunele produse în epoca Trump, în special în cadrul NATO. Dacă va încerca, logic, să reabiliteze acordul nuclear cu Iranul nu ar trebui, în schimb, să repună în discuţie mutarea la Ierusalim a Ambasadei Statelor Unite în Israel. Se poate totuşi conta pe ceva mai multă bunăvoinţă faţă de palestinienii aflați sub ocupație. Marea necunoscută rămâne atitudinea pe care o va adopta Biden faţă de Beijing: se va arăta probabil mai puţin agresiv, dar, în contextul post-Covid, îi va fi imposibil să ignore dezechilibrul imens al schimburilor comerciale, deci în dosarul China, probabil nu se va abate foarte mult de la doctrina actualei administrații prezidențiale. 

Dar poate cea mai interesantă diferență de optică geopolitică dintre cei doi este legată de promovarea marilor valori simbolice care au definit măreția modelului american în lume! Trump vrea o planetă a Națiunilor, cu accent pe politicile conservatoare și o revenire fundamentală la credința în Dumnezeu, drepturile majorităților în raport cu libertățile minorităților, combaterea neo marxismului și promovarea liberalismului în economie. În schimb, Biden este reprezentantul ideologiei progresiste, globaliste, agnostice și cu accente socialiste. Spre deosebire de “Planeta Națiunilor Suverane” , Biden propune conceptul “Statului Planear Global”, un model unic construit pe predicatele economiei de piatră și respectării drepturilor și libertăților, fundamentale, fără identitate culturală, religioasă ci totul uniformizat conform multiculturalismului promovat și de partidele socialiste din Europa.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentLiderul deputaţilor PNL Florin Roman: Judecătorii Curţii trag de timp într-o speţă care îi priveşte direct!
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 103. Minciuna se strigă, adevărul se șoptește!