Agențiile de rating, care plasează România la un pas de categoria „junk”, cu perspective negative, ar trebui să aprecieze măsurile luate de guvern, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg premierul Florin Cîțu.

Cîțu a adăugat că agențiile reduc rapid perspectivele, dar că durează mai mult pentru ca acestea să fie îmbunătățite. El s-a declarat încrezător că va putea stabiliza finanțele țării și că ar putea opri reducerea ratingului țării, în ciuda provocărilor pandemiei, conform Mediafax.

Cîțu, spune agenția, a anulat deja o creștere de 40% a pensiilor și că a prezentat un buget menit să reducă cel mai mare deficit din Uniunii Europene, în conduițiile pandemiei.

„Faptul că am arătat o cale clară și credibilă ar trebui să ajute”, a declarat Cîțu. „Vom vedea dacă vor îmbunătăți perspectivele anul acesta”.

Economia României a avut cele mai bune performanțe din UE în ultimul trimestru al anului 2020, așa că Executivul a elaborat un plan de creștere treptată și durabilă ale a pensiilor, după plafonarea cheltuielilor cu salariile angajaților la stat.

Respectivele măsuri, combinate cu planuri de restructurare a companiilor de stat și de închidere a celor care consumă resurse publice ar trebui să contribuie la reducerea deficitului bugetar către limita UE de 3% din PIB până în 2024, de la 9,8% anul trecut. Produsul intern brut va crește cu 4% sau mai mult în acest an, potrivit premierului.

Planurile lui Cîțu ar putea fi afectate de al treilea val de coronavirus care străbate continentul, în condițiile în care menținerea restricțiilor riscă să rupă coaliția de guvernare, în timp ce promovarea reformelor profunde nu este ușoară într-unul dintre cele mai corupte state membre ale UE.

“Există o rezistență la reformă și la schimbare și este clar că nu se poate face peste noapte”, a spus Cîțu. „Dar sunt dispus să plătesc orice cost politic pentru a o face. Sunt convins că această coaliție de guvernare va guverna în următorii patru ani”.

Sursa: Realitatea Din PNL