Protejarea mediului stă în responsabilitatea noastră și în conștientizarea faptului că a trăi în echilibru cu natura ne asigură o viață mai sănătoasă.

Preocupările legitime ale românilor pentru calitatea aerului, protejarea resurselor naturale, se regăsesc în egală măsură pe agenda Guvernului. Este un punct important, din care putem continua procesul necesar al educației, care să ne asigure tuturor reflexul de a proteja mediul în tot ceea ce facem: de la felul în care ne deplasăm, la felul în care petrecem timpul în natură, cum alegem produse pentru propriile locuințe sau ne implicăm în cauze comune.

Ca români, suntem mândri pentru ce avem: diversitatea și frumusețea naturii, păduri seculare, specii de animale rare și habitate cum puține state europene mai au. De noi depinde cum acestea se vor transmite mai departe, către generațiile care ne vor urma.

Ca prim-ministru, am ca prioritate finalizarea Strategiei Naționale Forestiere, demarată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin care se stabilește viitorul pădurilor din țară până în 2030. Pentru a stopa tăierile ilegale de pădure, sistemul de monitorizare a lemnului SUMAL 2.0 reprezintă un instrument util, care trebuie dublat de fermitate în aplicare legii.

Ne confruntăm cu schimbările climei, pe care le resimțim deja cu toții, iar pădurile reprezintă soluția cheie în reducerea acestor efecte dramatice asupra mediului. Pădurile sunt primele care trebuie pregătite să-și crească rezistența și să se adapteze la ceea ce urmează. De aceea, toamna acestui an va fi un bun început pentru planul de împădurire a 56.000 de hectare până în 2026, asumat și finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar implicarea cât mai multor români în campania noastră de creștere a suprafeței împădurite va fi vitală.

Este esențial să fim atenți cum ne gestionăm deșeurile. Acestea pot aduce un plus important economiei țării și totul depinde de fiecare dintre noi! Cu cât vom crește gradul de reciclare, cu atât vom înțelege mai bine avantajele economiei verzi. Implementarea Sistemului de Garanție-Returnare va fi un impuls serios către acest scop național.

La nivelul Guvernului vom încuraja orașele din România să facă pasul spre inteligența verde. Vom susține eforturile autorităților locale de a implementa politici verzi legate de transportul în comun, traficul din orașe, managementul deșeurilor și o preocupare mai mare pentru aerul pe care locuitorii îl respiră.

În cele șase luni de mandat, Guvernul a făcut pași importanți și va continua să susțină politicile și programele de protecție a mediului și utilizarea rațională a resurselor naturale. Includem aici inițiativele societății civile, organizațiilor neguvernamentale și celor ale căror implicare activă se reflectă în rezultate benefice pentru noi toți.

Le mulțumesc și îi încurajez să continue acest drum al responsabilității sociale, alături de cât mai mulți români!

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentRares Bogdan: “Orice comparaţie face oricine, fiscalitatea la nivelul României atrage investiţii şi nu respinge, pentru omul de afaceri”
Articolul următorProiect PNL depus în Parlament şi semnat şi de parlamentari PSD: Directorii unităţilor de învăţământ, obligaţi să cunoască limba română