Reacția premierului Ludovic Orban, în contextul blocării de către Ungaria și Polonia a bugetului multianual al UE și a planului european de relansare, face înconjurul presei internaționale. Premierul Ludovic Orban a îndemnat, joi, Ungaria şi Polonia să renunţe la blocarea procedurilor de adoptare a bugetului Uniunii Europene şi a Fondului de relansare economică, argumentând că sunt afectaţi toţi cetăţenii europeni de actualul impas. Amintim c[ cele două state din centrul Europei nu sunt de acord cu condiționarea accesului la fondurile europene de respectarea principiilor statului de drept.

Într-o declarație pentru Politico.eu, Ludovic Orban a susținut că cele două țări ar trebui să accepte respectarea statului de drept ca o condiție a accesului la fondurile europene pentru a se ajunge astfel la un acord asupra bugetului UE și a planului de relansare economică post-pandemie.

”Guvernele țărilor care se opun acestei condiționalități trebuie să înțeleagă că este necesar să se construiască încrederea publică în jurul acestui program care este extrem de important pentru relansarea economiei întregii Europe, și în beneficiul cetățenilor din Polonia și Ungaria. (…) Nu cred că un guvern le poate spune propriilor cetățeni că acest plan ar trebui blocat. (…) Toți contribuabilii din țările membre UE ar trebui să aibă garanția că banii sunt folosiți corect”, a declarat Ludovic Orban pentru sursa citată.

La rândul lor, jurnaliștii de la France24 scriu că premierul României s-a distanțat de omologul său maghiar, Viktor Orban, după ce Ungaria și Polonia au blocat prin veto adoptarea bugetului multianual al Uniunii Europene și a planului de redresare economică, din cauza criteriului referitor la respectarea statului de drept.

În acest context, France24 citează o declarație a lui Ludovic Orban pentru AFP, în care șeful Executivului român a atras atenția asupra faptului că blocarea adoptării acestei decizii are consecințe asupra întregii Uniuni Europene.

“Blocarea adoptării unei decizii privind planul de redresare afectează negativ întreaga UE, inclusiv pe cetățenii Ungariei și Poloniei. (…) Este interesul tuturor, inclusiv al oricărui cetățean maghiar, ca planul de redresare să fie adoptat cât mai curând posibil, deoarece fiecare cetățean maghiar poate beneficia de el, alături de cetățenii celorlalte țări”, a spus Ludovic Orban pentru AFP.

Deși s-a declarat încrezător că „în cele din urmă se va ajunge la un acord”, premierul României a respins argumentele omologilor săi din Budapesta și Varșovia, subliniind că „respectarea standardelor statului de drept este o garanție pentru fiecare contribuabil că banii vor fi cheltuiți corect, în interesul public”.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentAEP anunță tragerea la sorţi pentru desemnarea preşedinţilor birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă
Articolul următorPremierul Orban anunță că luni va fi prezentat Proiectul Planului Naţional de Recuperare şi Rezilienţă