În aceste zile au loc manifestări omagiale şi comemorative dedicate omului politic liberal, I. Gh. Duca, de la a cărui moarte se împlinesc 89 de ani.

La evenimentul de comemorare a 89 de ani de la moartea lui I. G. Duca, organizat în Horezu, Vâlcea, a participat și Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă.

Discursul premierului

VIDEO https://fb.watch/hJaGuG13hc/

I.G. Duca a fost preşedinte al PNL şi înalt demnitar al României în perioada interbelică. A deținut funcțiile de ministru al educației (1914-1918), ministru al agriculturii (1919-1920), ministru al afacerilor externe (1922-1926), ministru al afacerilor interne (1927-1928), și cel de-al 35-lea prim-ministru al României între 14 noiembrie și 30 decembrie 1933.

A lucrat pentru scurtă vreme ca ajutor de judecător la Tribunalul din Râmnicu Vâlcea. La sfârşitul anilor 1907 s- a înscris în PNL şi a candidat la alegerile generale, a devenit deputat la vârsta de 28 de ani în Horezu, judeţul Vâlcea.

Și-a construit o casă de vacanţă la Măldăreşti, unde a fost prezentă chiar și familia regală.

În fiecare an, pe data de 29 decembrie, vâlcenii îi aduc un omagiu omului de stat I.G. Duca, premierul al cărui destin este legat de Vâlcea și care a dorit să fie înmormântat la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Urşani – Horezu.

 

 

Sursa: Realitatea de Valcea

Articolul precedentNicolae Ciucă, despre rotaţia premierilor: În acordul pe care l-am agreat atunci când s-a constituit Coaliţia am convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai şi se va face aşa cum am agreat
Articolul următorMinisterul Turismului: “România are 35 noi stațiuni turistice de interes local”