Unul dintre intermediarii afacerilor corupte cu retrocedări de terenuri ale lui Radu Mazăre, Georgică Giurgiucanu, a fost condamnat la închisoare în februarie 2019, scrie Newsweek România, care notează că, prin deciza de condamnare, instanța a decis ca un teren din Parcul Tăbărie din Constanța, cu ieșire la lac, să revină în proprietatea municipiului de la malul mării, dar chiar și așa, în septembrie 2020, terenul este tot al lui Georgică Giurgiucanu.

Prin decizia de condamnare, judecătorii au decis ca terenul aflat în proprietatea lui Georgică Giurgiucanu să se întoarcă în proprietatea municipiului Constanța. Cu toate acestea, la mai bine de un an și jumătate de la sentință, terenul este tot al lui Giurgiucanu și este un paradis al gunoaielor, printre care stau mai multe persoane fără adăpost.

Sarcina readucerii acestui teren al patrimoniului municipiului Constanța îi aparține primarului Decebal Făgădau, urmașul administrativ al fostului edil Radu Mazăre.

Povestea lui Georgică Giurgiucanu începe în 2001, într-un birou notarial din București, unde afaceristul constănțean a fost împuternicit să se ocupe de retrocedarea unei importante averi imobiliare, ce fusese confiscată de comuniști după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Proprietățile respective sunt situate în județul Constanța și s-au aflat în posesia familiei lui Ioan Movilă (1846-1904), fost magistrat și deputat al României. De altfel, el este cel care a întemeiat primele stațiuni de pe litoralul românesc, și anume Eforie și Techirghiol.

După Revoluția din decembrie 1989, Ivonne Movilă, una dintre descendentele sale, a încercat să recupereze o parte din moștenire, dar procesul s-a dovedit anevoios. Totuși, în 2001, Ivonne Movilă l-a întâlnit pe Georgică Giurgiucanu, iar cei doi au semnat în biroul notarului Jean Andrei din București un contract care prevedea că, dacă duce la bun sfârșit demersurile, Giurgiucanu, om de afaceri din Constanța, primește jumătate din terenuri.

În octombrie 2002, Ivonne Mobilă a decedat, la vârsta de 75 de ani, și nu a mai apucat să intre în posesia fostei averi. Tragicul eveniment nu l-a oprit, totuși, pe Georgică Giurgiucanu.

O investigație penală derulată de DNA a arătat că, în perioada următoare, a falsificat o serie de documente și a susținut, în numele Ivonnei Movilă, că avea de recuperat 1.250 de hectare de terenuri evaluate la peste jumătate de miliard de euro.

Pe Giurgiucanu nu l-au oprit nici birocrația, nici faptul că unul dintre fiii lui Ioan Movilă donase prin testament, în 1945, o mare parte din avere Academiei Române. Pe acel teren a fost construit și extins, în secolul trecut, cartierul de locuințe Andalchioi.

Giurgiucanu a cerut să primească alte terenuri în locul acestuia. Gruparea din care făcea acesta parte viza obținerea gratuită a unor terenuri valoroase, precum plajele din Mamaia.

Potrivit anchetatorilor, el a fost un pion important, însă cel care a rafinat și a finalizat operațiunea a fost chiar primarul Radu Mazăre, ajutat de prieteni, arăta Rise Project într-o investigație din 2019.

Unul din multele terenuri pe care Giurgiucanu le-a obținut a fost și unul din Parcul Tăbăcărie din Constanța, chiar pe malul lacului cu același nume. Este vorba despre un teren de peste 12.000 de metri pătrați, care se afla în proprietatea municipiului Constanța. În februarie 2019, după mai bine de un deceniu de cercetări și procese, Giurgiucanu a fost condamnat la închisoare cu executare de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la pachet cu fostul primar Radu Mazăre și alte persoane implicate în afacerile corupte ale acestuia, mai notează  Newsweek România.

Articolul precedentCozmin Gușă, reacție după dezvăluirile lui Dorin Iacob: “Să înceapă ancheta internă în SRI”
Articolul următorStelian Bujduveanu (PNL), despre consilierii propuși de Firea: Niște dinozauri. Acești oameni se vor retrage!