Parlamentul European a votat, miercuri, în favoarea etichetării gazelor fosile drept energie „verde”.  Altfel spus, gazul natural și centralele nucleare sunt considerate ”verzi” și vor putea primi finanțări din fonduri europene. Votul a fost salutat, rând pe rând, de politicienii român, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei Virgil Popescu.

„Mă bucur că eforturile constante ale României de a considera gazul şi nuclearul ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE”, a transmis președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj pe Twitter.

O reacție pe marginea acestui subiect extrem de sensibil a avut și premierul Nicolae Ciucă, șeful Executivului salutând, la rândul său, perspectiva implementării actului delegat privind taxonomia, de la 1 ianuarie 2023: „Investiţiile în gaze şi energie nucleară rămân parte a tranziţiei ecologice”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și-a exprimat și el punctul de vedere favorabil referitor la votul din PE, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook. „Este o decizie bună, care nu contravine dezideratului Uniunii Europene pentru 2050: emisii zero de gaze cu efect de seră. Dinamica imprevizibilă a crizei energetice pe care o traversăm ne obligă să fim responsabili, să ne folosim de toate resursele pe care le avem la dispoziţie pentru a asigura independenţa şi securitatea energetică. Le mulţumesc colegilor europarlamentari pentru că au înţeles importanţa votului de astăzi, de care va beneficia ţara noastră”, a afirmat Virgil Popescu, în mesajul citat.

Imagine

Parlamentul European nu s-a opus Regulamentului delegat al UE privind taxonomia climatică, prezentat de Comisia Europeană, de a include activităţi specifice din domeniile energiei nucleare şi gazelor (în anumite condiţii) în lista activităţilor economice durabile din punct de vedere ecologic.

Întrucât Comisia Europeană consideră că investiţiile private în activităţi legate de gaze şi energie nucleară au un rol de jucat în tranziţia ecologică, ea a propus clasificarea anumitor activităţi din aceste zone ca activităţi de tranziţie care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice. Includerea anumitor activităţi de gaze şi nucleare este limitată în timp şi depinde de condiţii specifice şi de cerinţe de transparenţă, potrivit unui comunicat de presă, citat de Mediafax.

Conform sursei citate, 278 de deputaţi au votat pentru rezoluţie, 328 au votat împotrivă şi 33 s-au abţinut.

A fost nevoie de o majoritate absolută de 353 de deputaţi europeni pentru ca PE  să se opună propunerii Comisiei Europene. Dacă nici Parlamentul, nici Consiliul nu formulează obiecţii faţă de propunere până la 11 iulie 2022, regulamentul delegat al UE privind taxonomia climatică va intra în vigoare şi se va aplica de la 1 ianuarie 2023, mai arată sursa citată.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentRareș Bogdan: „Vicepreședintele Comisiei Europene este convins că România e pregătită pentru Schengen”
Articolul următorMinistrul Virgil Popescu: ”Atunci când se iau decizii importante pentru viitorul energetic al României și al Uniunii Europene se reactivează trompetele rusești”