Raluca Turcan, ministrul Muncii, a precizat că statul plătește pentru alocații 1% din PIB și susține că Guvernul va identifica eventuale resurse pentru o nouă majorare, în cazul în care acestea există. „Un copil, dacă vreți să fie ajutat cu adevărat, dacă este vulnerabil, are nevoie de servicii integrate, de asistență medicală, de consiliere școlară, de consiliere educațională, de consiliere vocațională”, a mai spus liberala, luni seară, la B1 TV.

„Bun, și în materie de alocații, ca și în materie de pensii, pensii speciale, chiar salarizare în sistemul public, PSD chiar ar trebui să tacă, pentru că dacă s-au făcut trei majorări ale alocațiilor pentru copii, acestea s-au făcut la inițiativa PNL. Noi am fost inițiatori ai celor două dublări de alocații, astfel încât să ajungem la un nivel decent. Pe de altă parte, bugetul de anul acesta este un buget ca după o criză economică generată de criza sanitară și avem alocat aproximativ 9,8 miliarde de lei pentru plata alocațiilor, cu majorarea de la 1 ianuarie pe care ne-am asumat-o din prima zi să o facem. Pentru a majora alocațiile și în luna iulie, mai este nevoie de 2 miliarde de lei și atunci cine consideră că această majorare poate fi făcută și susținută trebuie să vină cu sursa de finanțare pentru acești bani”, a declarat Raluca Turcan.

Referitor la faptul că eșalonarea majorării a fost chiar o inițiativă a guvernului PNL, liberala a afirmat: „Da, este făcută anul trecut, în perioadă de criză. Anul acesta, când am văzut cum a evoluat bugetul, ne-am asumat bugetul pe 2021 și am constatat că ne putem permite doar majorarea de la 1 ianuarie”.

Întrebată ce să spere părinții și copiii, ministrul Raluca Turcan a subliniat: „Să fie siguri că, dacă există cea mai mică resursă pentru a face această majorare, noi o să o identificăm, însă, iarăși, nu mi se pare firesc să fie manipulați în permanență politic. Acestea sunt cifrele, aceștia sunt banii. V-am zis, întotdeauna ai și varianta cealaltă, să cheltuiești nesăbuit, să te împrumuți…”

„Această etapizare a fost făcută undeva spre finalul anului trecut, când am sperat că bugetul de anul acesta va putea susține cele două majorări. Când s-a realizat bugetul pentru anul 2021, am putut să plătim pentru alocații 1% din PIB. Eu nu zic că alocația e mare, în niciun caz. Cred că în România și copiii, și persoanele vârstnice, și asistații sociali au nevoie de un sprijin mult mai puternic și mai pregnant din partea statului, dar pe de altă parte acum pentru alocații plătim 1%. Un copil, dacă vreți să fie ajutat cu adevărat, dacă este vulnerabil, are nevoie de servicii integrate, de asistență medicală, de consiliere școlară, de consiliere educațională, de consiliere vocațională. Să știți că pentru mulți copii bănuții aceștia nici măcar nu ajung la ei, ajung în buzunarele altora și se duc în niciun caz pe educația lor, abia acolo este problema și mi-aș dori să ajungem să vorbim serios despre subiectul acesta”, a mai spus ministrul Muncii.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentOrban despre campania de vaccinare: ”Obiectivul nostru este de a aduce lucrurile la o viaţă normală într-un timp cât mai scurt posibil”
Articolul următorDeputatul liberal Florin Roman: ”Mulţi din zona rurală fac mulţi copii şi alocaţia devine principala formă de sursă de venit a familiei”