Vicepremierul Raluca Turcan a participat marți la redeschiderea Muzeului Peleș, ocazie cu care a spus, după un tur al muzeului, că două motive au determinat-o să ajungă astăzi la Peleş: „În primul rând, să transmitem oamenilor faptul că muzeul s-a deschis în condiţii optime pentru a fi vizitat, astfel încât să nu existe riscul de infectare şi, în acelaşi timp, să transmitem românilor faptul că viaţa revine încetul cu încetul la normal”.

„Muzeul Peleş este o piesă de patrimoniu pentru cultura românească, iar această piesă de excepţională valoare merită să fie un magnet pentru tot ceea ce înseamnă revenirea la viaţa culturală obişnuită a României. Muzeul Peleş are cel mai mare venit din încasările de pe bilete. În acelaşi timp, este cel mai vizitat muzeu din România şi ne dorim ca, odată redeschis, să devină un centru de atracţie turistică pentru Sinaia şi un motiv de a redeschide piaţa culturală şi apetitul pentru viaţa culturală din întreaga ţară”, a adăugat Raluca Turcan, citată de news.ro.

De cealaltă parte, ministrul Gheorghiu s-a arătat bucuros că a fost reluată relaţia cu Casa Regală şi a subliniat că Muzeul Peleş funcţionează doar din venituri proprii.

„Mă bucur că relaţia cu Casa Regală a fost reluată cu ocazia guvernării liberale şi, astfel, a fost facilitată debolcarea unor acţiuni comune. Era foarte important să se deschidă Muzeul Naţional Peleş, deoarece este un obiect de patrimoniu emblematic, sustenabil, care trăieşte exclusiv din venituri proprii. De asemenea, primeşte cei mai mulţi vizitatori anual, în spaţii închise, peste 400.000. A fost un efort al echipei muzeale de a relua, în aceste condiţii, activitatea, având în vedere că muzeul are peste 60.000 de obiecte de patrimoniu, unele cu caracter de unicitate, clasate în categoria juridică Tezaur. Invit românii să-şi viziteze muzeele şi să nu-şi uite istoria“, a declarat Bogdan Gheorghiu pentru news.ro.

Având în vedere restricţiile impuse de starea de alertă, Castelul Peleş poate fi vizitat, deocamdată, doar la parter (17 camere), de marţi până duminică, de la ora 08:30 până la ora 17:30.

Castelul Pelişor va putea fi vizitat de miercuri până duminică, în intervalul 09:00 – 17:00, doar la parter şi etajul întâi. În intervalul 12:30 – 13:00, se face o pauză pentru dezinfectarea suprafeţelor şi pentru aerisirea spaţiilor expoziţionale.

Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa regelui Carol I, în anul 1874, în care, din iniţiativa suveranului, comuna a primit numele de Sinaia.

Fostă reşedinţă regală (1883 – 1947) a fost naţionalizată în anul 1948 şi a devenit muzeu în perioada 1953 -1975 şi după anul 1990 până azi. Din anul 2007, clădirea a devenit proprietatea Maiestăţii Sale Regele Mihai I al României şi instituţie publică administrată de Statul român, sub egida Ministerului Culturii.

Articolul precedentMonica Anisie: ”Peste 70% dintre elevi vor participa la pregătirea pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat
Articolul următorMinistrul Economiei anunță redeschiderea mall-urilor