Raluca Turcan – ministrul Muncii a fost, luni, la Spitalul Universitar de Urgență din București, acolo unde funcționează de astăzi primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale care oferă servicii integrate – medicale și medico-legale, asistență post-traumatică și consiliere.

„La Spitalul Universitar de Urgență București funcționează de astăzi primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale care oferă servicii integrate – medicale și medico-legale, asistență post-traumatică și consiliere.

Acest centru este rezultatul colaborării dintre 4 instituții: Agenția Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Spitalul Universitar de Urgență, Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” și Direcția de Asistență Socială a Municipiului București și este finanțat prin proiectul ”Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”, în valoare totală de 2,5 milioane de euro.

Victimele violenței sexuale vor beneficia, la Spitalul Universitar, de o echipă de intervenție și de sprijin formată medic, medic legist, psiholog, polițist, asistent social, cazurile de violență sexuală fiind astfel gestionate integrat și cu preocupare pentru starea fizică și psihică a victimelor. Le mulțumesc președintei ANES, Luminița Popescu, managerului Spitalului Universitar de Urgență București, prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, directorului general al Institutului Mina Minovici, prof. dr. Cristian Curcă și directorului general al DGASMB, Cosmina Simiean, pentru implicarea lor în dezvoltarea primului centru de acest fel.Prin proiectul derulat de ANES vor mai fi înființate încă 9 centre similare, în mai multe orașe din țară. În paralel, vom completa această componentă de intervenție integrată în sprijinul victimelor violențelor sexuale cu înființarea a 8 centre de consiliere pentru agresori, în cadrul aceluiași proiect, pentru care ANES a încheiat deja protocoale de colaborare cu autoritățile administrației publice locale.

Cifrele de care dispunem în acest moment arată că 94% dintre victimele violurilor raportate în 2020 sunt femei și fete și 92% dintre victimele agresiunilor sexuale sunt tot femei și fete. Față de anul 2019, anul trecut s-a înregistrat o creștere cu 30% a cazurilor raportate de viol, agresiune sexuală și act sexual asupra minorelor. Dincolo de cifre sunt drame și ce e și mai dureros este că, atunci când astfel de violențe grave se întâmplă, victimele sunt transformate pe nedrept în vinovați. Le încurajez pe femeile care cad victime ale violențelor de orice fel să apeleze la ajutor și pe toți cei care au cunoștință despre astfel de fapte să sprijine victimele și să le îndrume în a cere ajutor.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentPreședintele Iohannis, după întâlnirea cu omologul său polonez: ”Am discutat despre extinderea şi aprofundarea Parteneriatului strategic româno-polon”
Articolul următor”Am reuşit”. Președintele Iohannis anunță o schimbare majoră de viziune în interiorul NATO