Prelungirea stării de alertă are sens tocmai ca să putem să menținem regulile de protecție, nu ca să ținem închisă economia“, afirmă Tănase Stamule, consilierul pe probleme economice al premierului Ludovic Orban. Prezent la emisiunea Realitatea din PNL, reprezentantul guvernului critică liderii Opoziției pentru decizia lor de a nu vota în Parlament prelungirea stării de alertă. Stamule nu crede că cei de la PSD nu au acces la informații.  Din contră, sunt bine informați:

“Domnii din Opoziție au acces la toate informațiile. Să nu vă imaginați vreodată că ei nu pot discuta cu medicii, că nu pot discuta cu cei de la ministerul de Interne”.

Liberalul explică de ce este necesar să existe cadrul legal prin care să poată fi luate rapid măsuri de prevenție:

“Noi oricum o să deschidem o mare parte din economie de pe 15 iunie. Prelungirea stării de alertă are sens tocmai ca să putem să menținem regulile de protecție, nu ca să ținem închisă economia, mai ales pe zona asta de spații închise, transport în comun, dacă o persoană are febră să nu poată să interacționeze cu foarte multă lume. Acestea sunt măsuri tocmai ca să scadă riscul epidemiologic. Dacă cei din Opoziție consideră că nu trebuie să ne protejăm împotriva răspândirii Covid și că totul a fost așa, o chestie făcută că nu aveam ce face la Guvern, o să voteze în consecință“.

Tănase Stamule explică ce plan are guvernul după încă o lună, dacă epidemia este ținută sub control:

“Dacă o să vedem că nu crește numărul de cazuri, o să se deschidă toată economia. Nu e dorința guvernului să ținem vreun business închis. Din discuțiile pe care le avem cu epidemiologii, Organizația Mondială a Sănătății, din ce vedem la celelalte țări din Vestul Europei și din restul lumii, asta facem și noi. […] Avem nevoie de încă o lună tocmai ca să ținem distanțarea socială, purtatul de măști. În momentul în care nu avem stare de alertă, nici nu mai există cadrul legal ca să le spunem oamenilor: purtați măscă, luați-vă temperatura, nu intrați în spații închise fără mască. Nouă ni se pare cel puțin exagerat să spunem: nu mai luați niciun fel de măsură de protecție după ce am ținut 3 luni țara închisă, inclusiv cu votul PSD. Este ca și cum ai nega o evidență care se întâmplă la nivel planetar. Noi credem că trebuie să ieșim gradual din această pandemie, suntem convinși că suntem din ce în ce mai bine și credem că usor-ușor o să termină acest lucru, în această vară”.

PSD, Pro România și ALDE țin în șah Guvernul și amenință că nu vor vota pentru prelungirea stării de alertă. Ca soluție de compromis, liderii PSD propun o prelungire cu 15 zile a restricțiilor și afirmă că luni, 15 iunie, vor lua o decizie.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentPremierul Orban anunță că o sută de ventilatoare primite din SUA vor intra în stocul strategic naţional
Articolul următor100% TU DECIZI! Nicolae Robu, primarul îndrăgostit de palmieri și papagali. Finanțări ilegale din dragoste de fotbal