Aparent, politicienii fac pe inocenții. Chipurile nici ei nu par să înțeleagă ce li se întâmplă. Cum de-au ajuns aici? Cu un guvern dat jos, în plină pandemie și explozie a prețurilor?! În realitate, știu că jocul a fost pornit și este condus peste capul lor. 

 

Să recapitulăm. Stelian Ion a fost dat afară din guvern cu o zi înainte să mute decisiv în Justiția noastră. Avea pe masă propunerile pentru șefii din DNA și DIICOT. Fix instituțiile de care depinde prezentul și viitorul lor politic. Aici s-a rupt filmul. Cel mai probabil, comanda a venit pe firul scurt, de la Cotroceni. Nici n-a închis bine telefonul, că deja demiterea ministrului Justiției pleca spre Monitor. 

 

A urmat haosul. Ieșirea USR de la guvernare, dar cu recuperarea partidului de către grupul de la Sălaj. Dacian Cioloș, “mic” detaliu biografic, este născut la Zalău, județul Sălaj, la fel ca Eduard Hellvig, șeful SRI. Coincidență, tot din Sălaj se trage și cel care se pregătește să fie premier, actualul ministru bun la toate ministerele, acum și la Interne, Lucian Bode. Tot coincidență, actualul șef DNA, Crin Bologa, tot de la Sălaj a venit la București, după ce a fost vreme de două mandate prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Ah, și să nu uităm un alt element biografic, din Sălaj este și “Vulpea”, Virgil Ardelean, unchiul protector al lui Dacian Cioloș. 

 

Să recapitulăm. Un mic județ, numit Sălaj, a dat țării pe șeful DNA (Crin Bologa), pe șeful SRI (Eduard Hellvig), pe șeful Ministerului de Interne (Lucian Bode) și pe șeful partidului-balama USR, capabil să răstoarne sau să înscăuneze guverne (Dacian Cioloș). Pură coincidență? Sau joc subteran, dictat de oamenii care mișcă pionii pe tabla de șah? 

 

Ce va urma? Klaus Iohannis s-a prins târziu că a dat apă la moară grupului de la Sălaj. I-au dat în plic numele următorului premier, respectiv, al lui Lucian Bode, dar realizează că asta înseamnă să cedeze și ultima fărâmă de putere în mâinile “sălăjenilor”. Așa că trage la maximum de pionul său, Florin Cîțu. Îl ține interimar până la primăvară. Atunci îl propune iar pe Cîțu. Pare că a recitit cu pixul în mână de zeci de ori decizia CCR 85 din 2020. În interpretarea lui, este constituțional să-l re-propună pe același premier demis, atâta timp cât trece mai multă vreme de la momentul demiterii guvernului, iar o altă majoritate nu apare cu un premier în frunte. 

 

Mingea este deocamdată în curtea Cotroceniului și va rămâne acolo. Sălajul mai așteaptă. Deocamdată, trebuie să se mulțumească tot cu Cîțu. Între timp, Bode și Cioloș își exersează driblingurile. Până la urmă, mingea este rotundă și se va rostogoli odată și odată către picioarele lor. Vine 2024. Cum ar fi să avem președinte de la Sălaj, premier de la Sălaj, șef SRI de la Sălaj, șef DNA de la Sălaj?

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentIohannis NU EXCLUDE varianta Cîțu premier: “Nu există nicio piedică”
Articolul următorRealitatea din PNL, invitată MARA MAREȘ