Lupta cu manifestările rasiste şi xenofobe, depăşirea prejudecăţilor, precum şi atingerea egalităţii reale de şanse pot fi asigurate prin educaţie şi cultură, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Dezrobirii Romilor.

“Într-o perioadă în care discursul incitator la ură, violenţa şi intoleranţa sunt din nou prezente în spaţiul public, avem datoria de a rămâne vigilenţi şi de a nu permite ca drepturile omului să fie încălcate, iar romii să fie o dată în plus marginalizaţi. Am convingerea că lupta cu manifestările rasiste şi xenofobe, depăşirea prejudecăţilor, precum şi atingerea egalităţii reale de şanse pot fi asigurate prin educaţie şi cultură. În “România Educată”, minorităţile naţionale sunt preţuite, iar relaţiile dintre oameni şi autorităţi se bazează pe dialog şi pe aprecierea diversităţii, forţele motrice ale progresului Europei”, precizează şeful statului.

El menţionează că se împlinesc 166 de ani de la momentul în care comunitatea roma şi-a dobândit libertatea, iar “actul dezrobirii romilor de la 1856 este expresia consensului elitelor politice ale acelor vremuri asupra unui obiectiv major: aderarea României la valorile umaniste occidentale, prin includerea romilor în destinul şi construcţia naţiunii”.

“De atunci şi până în prezent, comunitatea roma a contribuit constant la modernizarea ţării noastre. Minoritatea roma a fost prezentă în momentele fondatoare din istoria României şi a împărtăşit greutăţile, dar şi idealurile şi speranţele naţiunii noastre. Ziua Dezrobirii Romilor ne oferă un bun exemplu de a evidenţia capacitatea societăţii noastre de a-şi găsi coeziunea. Dezrobirea romilor a pus piatra de temelie a procesului de recuperare a identităţii şi a memoriei unei comunităţi profund încercate de istorie. Evocăm astăzi amintirea victimelor robiei, ale deportărilor, umilinţelor, privaţiunilor şi ale asimilării forţate. (…) Ziua Dezrobirii Romilor este şi un prilej înnoit de reflecţie asupra setului de valori care a stat la baza viziunii şi a acţiunii elitelor care au luptat, la începuturile modernităţii României, pentru libertatea şi demnitatea romilor, ca parte de nedespărţit a libertăţii şi demnităţii naţionale. Să valorificăm efortul lor şi să continuăm să acţionăm în acelaşi spirit de solidaritate, responsabilitate şi respect faţă de semeni”, transmite Klaus Iohannis.

Premierul Nicolae Ciucă îndeamnă, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Dezrobirii Romilor, la respectarea şi sprijinirea acestei comunităţi, renunţând la prejudecăţi.

“Vă îndemn să respectăm această comunitate şi să o sprijinim să facă parte din tot ceea ce ne dorim, fără să o obligăm la îndepărtarea de specificul său. În mod paradoxal, instinctul libertăţii şi neatârnării pare să definească cel mai pregnant spiritul romilor. Se adaugă puterea de a spune mereu lucrurilor pe nume, pasiunea firii, autenticitatea, inventivitatea şi deloc în ultimul rând talentul artistic, în special la muzică şi dans”, afirmă premierul, în mesaj.

Prim-ministrul consideră că nu trebuie dă gândim prin prisma prejudecăţilor.

“Să nu gândim prin prisma prejudecăţilor, să nu respingem ce este diferit, să nu aplicăm modele rasiste de judecată, să nu categorisim oameni în funcţie de apartenenţa de orice tip, ci să ne bucurăm de ce are deosebit celălalt şi să rezolvăm împreună probleme. Prin solidaritate şi respect pentru diversitate avem cu toţii de câştigat, este important să nu lăsăm pe nimeni deoparte”, a adăugat Nicolae Ciucă.

În contextul Zilei Dezrobirii Romilor, premierul urează comunităţii rome să obţină “cu paşi repezi” tot ceea ce poate contribui la o viaţă mai bună.

“Stimaţi membri ai comunităţii rome din România, vă felicit cu ocazia acestei zile în care sărbătoriţi unul dintre cele mai valoroase drepturi, libertatea care vă este atât de dragă. Vă urez să obţineţi cu paşi repezi tot ceea ce poate contribui la o viaţă mai bună pentru dumneavoastră, din toate punctele de vedere – social, material şi spiritual. Vă doresc sănătate şi viaţă lungă”, transmite premierul.

România marchează duminică 166 de ani de la dezrobirea integrală pe teritoriul naţional a ultimilor romi rămaşi în sclavie, printr-o lege promulgată de domnitorul Barbu Ştirbei la 20 februarie 1856, “Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti”, în urma căreia 250.000 de romi au primit statutul de oameni liberi. Un act normativ similar fusese votat de Divanul Obştesc în Moldova, cu aproximativ două luni înainte, la iniţiativa domnitorului Grigore Alexandru Ghika.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentKlaus Iohannis, întâlnire cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola: Primirea României în Schengen, temă principală de discuții
Articolul următorAlertă de călătorie: Românii, sfătuiți să evite călătoriile în Ucraina. Ce spune Ministerul Afacerilor Externe?