Cristian Barbu, secretarul general adjunct al Guvernului, susține în cadrul unei intervenții pe pagina personală de Facebook că guvernul din care face parte e acum interesat de refacerea economică a României după această gravă criză medicală în care ne aflăm încă:

”Știu că vom trece cu bine acest test al maturității, al unității, al responsabilității. Trebuie să acționăm împreună pentru viitorul nostru.

Criza din sănătate și cea economică, determinate de răspândirea noului coronavirus, SARS-CoV-2, sunt departe de fi rezolvate, fiecare zi însemnând o luptă pierdută pentru cei care au decedat și familiile lor, dar și de companiile care și-au închis definitiv afacerile sau o victorie înregistrată de cei care s-au vindecat, dar și de mediul de afaceri, care găsește resurse de a continua activitatea.

În fiecare zi Guvernul Orban anunță noi măsuri de sprijinire a operatorilor economici, de protecție a sănătății cetățenilor, caută soluții și le implementează pentru a asigura accesul elevilor și studenților la cursurile online, susține cu fonduri, materiale și echipamente unitățile sanitare și de apărare.

Pentru noi, fiecare zi în care am mai identificat o măsură care să vină în ajutorul cetățenilor sau al mediului de afaceri este o victorie în lupta cu SARS-CoV-2.

Pe 14 mai ieșim din starea de urgență, dar este foarte important să conștientizăm, toți, că stoparea răspândirii infectării cu noul coronavirus depinde de fiecare dintre noi.

Până acum, cu eforturi uriașe din partea fiecărui cetățean, a fiecărui operator economic am reușit să controlăm răspândirea SARS –CoV-2. În continuare, pentru a nu avea o revenire, depinde de cât de corecți vom fi, de cât demult respectăm noile reguli.

Prioritățile Guvernului se îndreaptă spre reconstrucția economică a țării, se caută soluții de pentru creșterea volumului de investiții, pentru susținerea operatorilor economici, pentru reducerea șomajului ca urmare a suspendării sau încheierii contractelor de muncă din cauza stării de urgență.

Din ce în ce mai mult, având în vedere necesitatea de a asigura elevilor și studenților o continuitate a actului educațional, o parte dintre eforturile #PNL este orientată spre asigurarea accesului tuturor copiilor la învățământul online.

Suntem conștienți că nu toți părinții au posibilități să le ofere copiilor tablete sau acces la internet și, cu atât mai mult, este nevoie de un program de achiziționare de tablete, care să fie conectate la Internet și care să permită fiecărui elev posibilitatea de a accesa cursurile online.

Premierul, inclusiv la solicitarea președintelui, caută împreună cu Ministerul Educației soluții pentru a demara procedura și pentru a găsi resursele financiare pentru achiziționarea tabletelor.

În ultimele săptămâni statul se implică tot mai mult în viața mediului de afaceri. Susținem companiile, de stat sau private, care dezvoltă linii de producție a materialelor și echipamentelor necesare în lupta cu noul coronavirus, institutele de cercetare-dezvoltare care caută soluții vitale sistemului de sănătate.

Atât premierul, cât și miniștrii sunt extrem de preocupați și implicați în procesul de repornire, practic de resetare a vieții în România.

Nu vorbim aici doar de economie. Sau doar de sănătate sau educație. Nimic nu va mai fi așa cum știam.

Este timpul să începem să producem în România. Și de aceea, în această perioadă, consultările cu mediul de afaceri, cu specialiștii din mediul academic și universitar, cu societatea civilă sunt, poate, la cele mai înalte cote.

Este important să cunoaștem părerile tuturor, să le cunoaștem problemele, să știm efectiv cu ce confruntă fiecare. Criza aceasta ne-a demonstrat că ce s-a întâmplat până acum nu a fost bine.

Industria românească trebuie restartată, trebuie să producem în România și să exportăm produs finit, să aducem plus valoare produselor ”Made in Romania”.

Lipsa pe care am înregistrat-o în această pandemie – măști, mănuși, biocide, dezinfectați, aparatură, medicamente, ca să numesc doar ce s-a văzut, apoi, alimente și modul greoi în care acestea au ajuns în magazinele noastre, cred că a fost o lecție pe care nu avem voie să o uităm.

A fost o lecție pe care trebuie să o transpunem în fapte. Trebuie să producem în România. Industria, agricultura, sănătatea și educația se află în preocupările imediate ale Guvernului.

Cu toții simțim acut, în ultimele zile nerăbdarea de a ieși din starea de urgență, de a putea circula liber, de a putea socializa cu rudele, cu prietenii.

Și eu îmi doresc foarte mult să mă văd cu cei dragi, cu prietenii. Însă, nu trebuie, sub nicio formă, să renunțăm la măsurile de protecție.

Să nu uităm că astăzi, în România, cifrele COVID-19 sunt cele pe care le știm, mult sub țări ca Italia, Marea Britanie, Spania și celelalte țări din UE numai datorită măsurilor rapide și ferme adoptate de Guvern.

Nu ne permitem, încă, să renunțăm la protecție. Chiar dacă cifrele celor aflați în carantină sau izolare scad pe zi ce trece, să nu uităm nicio clipă că numărul confirmaților, numărul deceselor cresc pe zi ce trece. Ne bucură creșterea numărului celor care sunt vindecați. Dar, în continuare trebuie să fim extrem de vigilenți, să nu facem nici un rabat de la nicio măsură de prevenire.

Chiar dacă ar putea părea chinuitor să purtăm tot timpul mască, mănuși, să stăm la distanță trebuie să facem toate aceste lucruri pentru siguranța noastră. Va fi un mod de viață. Noua noastră viață. Știu că suntem un popor de oameni responsabili. Știu că vom trece cu bine acest test al maturității, al unității, al responsabilității.”, a spus Cristi Barbu.

Articolul precedentVicepremierul Raluca Turcan le cere românilor să respecte în continuare prevederile ordonanțelor și să se protejeze
Articolul următorMinistrul Justitiei, Cristian Predoiu: Decizia CCR pe amenzi conţine numeroase fracturi logice