Este ședință de Guvern, joi, ora 9.00, la Palatul Victoria. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că în această întâlnire a miniștrilor vor fi discutate şi recomandările Comisiei Europene privind reducerea consumului de energie la orele de vârf.

„În acest moment este vorba doar de anunţarea unor intenţii care urmează să fie dezbătute pe data de 9 la nivelul miniştrilor energiei din UE. Din acest intenţii am putut desprinde faptul că măsurile luate prin OUG de săptămâna trecută suntem foarte aproape de a îndeplini aceste intenţii. Nu putem vorbi sigur despre ele că urmează dezbatere şi aprobare. După finalizarea măsurilor, vom face în aşa fel încât să ne aliniem la deciziile stabilite la nivelul UE”, a afirmat Nicolae Ciucă, miercuri.

Întrebat cum va aplica România recomandările Comisiei Europene privind economia la consumul de energie, acesta a răspuns: „Am explicat şi când am adoptat ordonanţa de urgenţă, am asumat la nivelul Guvernului şi coaliţiei că avem nevoie să protejăm cetăţenii”.

„Am păstrat acelaşi nivel de plată la energie şi gaze. Ne-am asumat şi să sprijinim economia şi această întâlnire cu investitorii străini a cuprins teme de dezbatere în acest sens. Luni am făcut precizarea că o altă măsură legată de încadrarea între pragurile de consum şi anume cel de-al doilea prag între 100 şi 300 kilowaţi.

A avut o reducere de aproximativ 45 de kilowaţi, ceea ce reprezintă o măsură prin care îi rugăm pe cetăţeni ca, împreună cu celelalte instituţii, să facem în aşa fel încât să reducem risipa şi ne-am încadra în procentul care a fost agreat şi recomandat de către UE. Ca atare, nefiind încă stabilite măsuri şi nici la nivelul Ministerului Energiei nu s-au luat decizii prin care să putem reduce consumul în orele de vârf, urmează ca, în funcţie de analiza pe care o vor prezenta mâine când vom avea şedinţa de Guvern în care vom stabili, desigur, un mandat pentru ministrul Energiei”, a mai spus premierul.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că instituția sa va propune o țintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de vârf și un plafon la prețul gazelor naturale rusești.

„Vom propune o țintă obligatorie pentru consumul de electricitate la ore de vârf. Și vom lucra îndeaproape cu statele membre pentru a atinge această țintă”, a spus von der Leyen.

„Vom propune un plafon de preț pentru gazele naturale rusești. Obiectivul este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le utilizează pentru a-şi finanța războiul îngrozitor din Ucraina”, a adăugat ea.

Articolul precedentCriza Blue AIR | Nicolae CIUCĂ: Prioritatea este să-i aducem pe români în țară. Blue Air cere reeșalonarea datoriilor
Articolul următorKlaus Iohannis lansează un proiect extrem de important: “O serie de provocări la adresa României”