Senatorul Vlad Pufu consideră că şcoala trebuie să devină atractivă pentru toţi copiii, astfel încât aceştia să nu mai abandoneze pe parcurs, argumentând că în urmă cu 12 ani începeau şcoala 190.000 de elevi, iar anul acesta, în vară, au terminat 120.000 de elevi.
”Acum 12 ani începeau şcoala 190.000 de elevi. Anul acesta, în vară, au terminat 120. 000 de elevi. Deci, 70.000 de elevi sunt pierduţi pe traseu. Unde s-au pierdut aceştia? Care este explicaţia pierderilor? Care este motivul pentru care ei au renunţat la şcoală? Trebuie să găsim, cu toţii, răspunsurile!
Pe de o parte, cel mai simplu e să punem situaţia pe seama migraţiei, dar, pe de altă parte, sunt şi alte aspecte care îi fac pe copii să se îndepărteze de şcoală. Vorbim de educaţia părinţilor, pentru că, astăzi, a fi părinte nu mai este pentru toată lumea, este evident, nu mai vin părinţii să-i îndrume către şcoală.
Sunt copii care se pierd în clasa a VIII-a, din câte s-a constatat, pentru că şcoala nu face nimic să-i atragă. Dar, una dintre cauzele principale ale abandonului şcolar este sărăcia. Faptul că îi dai un ghiozdan şi cărţi, la începutul anului, nu rezolvă nimic, pentru că, ulterior, sunt tot felul de provocări pentru un copil fără posibilităţi de a ajunge la şcoală”, a spus senatorul PNL Vlad-Mircea Pufu la un post local de televiziune.
Potrivit unui studiu citat de Pufu, doar într-un ciclu şcolar I-XII, au abandonat şcoala 70.000 de copii.
El s-a referit şi la un raport realizat de Monitorul Social potrivit căruia România are printre cele mai mari rate de abandon şcolar din Uniunea Europeană. În vreme ce media europeană era, în anul 2022, de 9%, în România rata de abandon era, în acelaşi an, de 15,6%.
Monitorul Social a arătat că există diferenţe uriaşe la nivel regional – de la 11% în vestul ţării până la 23% în Regiunea Sud-Est.
Pufu consideră că tocmai de aceea, e nevoie de un sprijin real pentru categoriile defavorizate, dar şi de soluţii ca şcoala să fie atractivă pentru copii:
”Noi trebuie să facem şcoala atractivă pentru toţi copiii, astfel încât să nu mai avem pierderi pe parcurs. În momentul în care au intrat 190.000 de copii în clasa I, cel puţin 185.000 ar trebui să termine liceul sau să fie îndreptaţi în clasa a VIII-a către o şcoală profesională, dar să nu rămână fără studii, pentru că, până la urmă, societatea, prin asta, este cumva văduvită, prin faptul că nu avem tineri şi generaţii pregătite”, a subliniat senatorul liberal.
Pe de altă parte, acesta a precizat că este nevoie de soluţii pentru prevenirea abandonului şcolar, iar primii care trebuie să sesizeze cazurile şi să acţioneze sunt chiar profesorii.
”Depinde de noi să reuşim să atragem din mediile acestea copiii, pentru că, de cele mai multe ori, aceşti copii, să ştiţi, sunt dornici să înveţe şi sunt unii excepţionali, iar faptul că nu reuşesc să ajungă la şcoală, să crească într-un mediu educaţional sau să parcurgă un mediu educaţional, din alte motive, altele decât acelea privind capacitatea de a învăţa, asta depinde foarte mult de noi.
Asta trebuie să identifice dascălii, noi toţi, la nivelul societăţii, directorii, inspectoratele şcolare: acele familii care au copii care trebuie îndrumaţi şi atraşi către şcoală. Pentru că şcoala trebuie să fie pentru toată lumea”, a mai declarat Vlad-Mircea Pufu.
Sursa: Realitatea Din PNL