Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, revine în atenția opiniei publice cu noi declarații care vor crea cu siguranță valuri atât în rândul profesorilor, cât și al părinților. Astfel, potrivit ministrului, evaluările elevilor şi-au pierdut din relevanţă, iar numărul celor cu medii mari este în continuă creştere. Cîmpeanu spunâne că dacă trendul se menține “într-un an sau doi vom avea 100% elevi cu note maxime”. Ministrul a vorbit și despre supraîncărcarea programelor şcolare, subliniind, cu notă de exemplu, că nu toţi elevii trebuie să înveţe geometrie vectorială.

”Dacă anul trecut, 53% dintre elevi aveau peste media 8,50, am cules date la finalul primului semestru şi nu mai sunt 53% elevi de top, după note, peste 8,50, sunt 60%. În ritmul ăsta unde o să ajungem? Dacă se păstrează acest trend, înseamnă că într-unul sau doi ani, o să avem sută la sută elevi cu note maxime şi atât”, a declarat Cîmpeanu, luni seara, la un post TV.

Ministrul a precizat că există nemulţumiri legate de supraîncărcarea programelor. În legătură cu acest aspect, Cîmpeanu a spus că ”trebuie schimbat ceva pe acest palier”.

“Schimbarea se cheamă planuri cadru noi, începând cu anul 2023, pentru liceu, ocazie cu care vor trebui revizuite şi planurile cadru pentru gimnaziu, care au avut şansa să demonstreze într-un ciclu ce progres au reuşit să genereze. Şi din păcate nu au reuşit să genereze un progres. Schimbările au fost mai degrabă de formă”, a explicat ministrul.

Întrebat care este cauza pentru care s-a ajuns la această situație, șeful de la Educație a arătat că aceasta ţine de rezistenţa la schimbare: ”Nici măcar nu pot fi acuzaţi profesorii care predau o anumită disciplină că îşi iubesc atât de tare disciplina aceea încât nu au vrut să renunţe la nimic, nici din numărul de ore, nici din materia predată. Am ajuns să facem geometrie vectorială pentru toţi copiii. Eu nu cred că e necesar pentru toţi copiii geometria vectorială, de exemplu. Nu cred! Se pot supăra pe mine colegii de matematică, profesorii de matematică. Eu sunt totuşi absolvent de matematică – fizică, treapta I, treapta a II-a la Sfântul Sava şi m-am descurcat fără geometrie vectorială. Adică am reuşit să fac câte ceva în viaţă şi fără geometrie vectorială. S-ar putea să mai existe şi alţi tineri care să reuşească să facă câte ceva în viaţă, mult sau puţin, fără geometrie vectorială”.

Mai mult decât atât, Cîmpeanu pune perpetuarea acestei situații pe seama celor ca el, care au deținut portofoliul Educației.

”Cei ca mine, care am fost miniştri şi în 2014 şi în 2015 şi n-am avut curajul şi tăria ca să nu se supere prea mută lume pe noi”, a conchis acesta.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentGuvernul nu contestă decizia CCR privind purtatul măștii în aer liber, dar așteaptă motivarea
Articolul următorLegea inițiată de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc pentru sprijinirea bolnavilor de cancer şi a familiilor acestora a fost promulgată de președintele Iohannis