Ședință de Guvern, joi, la Palatul Victoria, în format videoconferință online. Premierul Nicolae Ciucă urmează să analizeze cu miniștrii și problema reducerii TVA la alimentele de bază, mărul discordiei între liberali și social-democrați.

Guvernul Nicolae Ciucă discută, de la ora 12.00, cu miniștrii, introducerea unei cote TVA 0 la alimentele de bază precum și supra-impozitarea profitului realizat de furnizorii de gaze și energie electrică în 2021.

PSD a anunțat că este nevoie de TVA zero la alimentele de bază dar și de noi măsuri pentru protecția românilor în criza energetică, altele decât cele anunțate deja de premierul Ciucă, ca scăderea TVA la energie de la 5% la 19%, compensarea contravalorii certificatelor verzi din facturi. Marcel Ciolacu a cerut reducerea TVA și la gaze naturale, nu numai la energie, în plus anunțând că este necesară aplicarea de la 1 februarie, și nu de la 1 aprilie, așa cum a anunțat Nicolae Ciucă.

TVA zero la alimentele de bază nu se bucură însă deloc de aprobarea liberalilor, Florin Cîțu  amintindu-i lui Marcel Ciolacu de aceeași intenție a lui Liviu Dragnea.

„TVA 0 a mai încercat Dragnea și nu a putut fi implementat. Cred că președintele PSD este un om responsabil, care s-a asigurat că se poate face acest lucru. Problema este atunci când trebuie să venim cu resurse”, i-a transmis Cîțu lui Ciolacu, după ce liderul PSD a solicitat TVA zero la alimentele de bază.

Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi și următoarele acte normative:

I.    PROIECTE DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ
1.    PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea unor acte normative
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/01/OUG.pdf

Este vorba de preluarea acțiunilor deținute de stat la BTT de către Ministerul Familiei de la Ministerul Sportului.

De asemenea, proiectul se referă și la Cancelaria primului ministru, ân subordinea căreia se pot înființa departamente, fără personalitate juridică, conduse de secretari de stat. Cheltuielile pentru desfășurarea activității aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului cu portofoliu, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, potrivit textului actului.

II.    PROIECTE DE HOTĂRÂRI DE GUVERN
1.    PROIECT DE HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru completarea Capitolului XIV din Anexa nr.2 la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/01/HG-22.pdf

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentComisia Europeană a mai virat o tranșă de 1,94 miliarde de euro din PNRR în contul Ministerului Finanțelor
Articolul următorPurtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe: ”Strategia Ministerului Sănătății în fața unei crizei sanitare nu este să ne bazăm pe noroc”