Vicepremierul Raluca Turcan condamnă “sfidarea” de care unii români dau dovadă, nerespectând regulile de distanţare socială, şi spune că Guvernul va urmări aplicarea legii faţă de aceştia. “Nu poţi în permanenţă să aştepţi măsuri din partea statului, să ceri măsuri din partea statului şi ţie să nu-ţi pese, să nu-ţi pese de nişte reguli care nu te vizează doar pe tine, care îi vizează pe cei din jurul tău, îi vizează pe toţi cei care au dreptul să trăiască sănătoşi”, afirmă Turcan.

“Guvernul din care fac parte respectă şi garantează deopotrivă libertatea de exprimare, dar şi dreptul la sănătate. Aşadar, condamn acele manifestări care îndeamnă la nerespectarea regulilor, care sfidează, pur şi simplu, nişte măsuri pe care autorităţile statului, în acord cu reguli existente la nivel mondial, le solicită pentru a rezolva problemele generate de criza SARS-CoV-2 şi în acelaşi timp pentru a asigura sănătatea populaţiei”, a declarat Raluca Turcan, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu. 
 
Ea a spus că au revoltat-o imaginile pe care le-a văzut, făcând referire la oameni care, aflaţi în mijloacele de transport în comun, nu purtau măşti, “sfidând cerinţele” autorităţilor, dar şi la unii dintre cei adunaţi vineri seară în Piaţa Victoriei din Bucureşti, care nu au respectat regulile de distanţare socială. 
 
“În acelaşi timp, mulţi dintre cei care protestau chiar şi în Piaţa Victoriei sau nu respectau aceste reguli de distanţare sau de purtare obligatorie a măştii în spaţii închise erau şi beneficiari, de exemplu, ai indemnizaţiei de îngrijire a copilului pe perioada suspendării cursurilor, erau şi beneficiari de şomaj tehnic, măsură pe care Guvernul a luat-o tocmai pentru a sprijini financiar oameni ale căror locuri de muncă au fost afectate pe perioada crizei. Unii dintre ei, dintre cei care protestau, erau chiar şi beneficiari ai produselor de sprijin economic, cum este şi produsul IMM Invest. Aşadar, erau oameni care beneficiau de măsuri luate de către statul român pentru protecţia lor şi a celor din jur şi concluzia mea este una cât se poate de clară: nu poţi în permanenţă să aştepţi măsuri din partea statului, să ceri măsuri din partea statului şi ţie să nu-ţi pese, să nu-ţi pese de nişte reguli care nu te vizează doar pe tine, care îi vizează pe cei din jurul tău, îi vizează pe toţi cei care au dreptul să trăiască sănătoşi”, a adăugat Raluca Turcan
 
Vicepremierul a spus că Guvernul va urmări aplicarea legii.
 
“În concluzie, vreau să vă spun faptul că solicit şi vom urmări aplicarea legii pentru toţi cei care îndeamnă la nerespectarea legii. Toţi care sfidează măsurile pentru sănătatea celor din jurul lor şi pentru sănătatea întreii populaţii trebuie să respecte rigorile legii”, a precizat ea.
 
Peste două sute de persoane au protestat, vineri, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, reclamând încălcarea legii prin instituirea stării de urgenţă. Protestatarii nu au purtat măşti de protecţie, au avut pancarte cu mesaje împotriva autorităţilor şi au cerut dovezi cu privire la existenţa pandemiei de coronavirus. În piaţă s-au aflat şi fostul ministru Adrian Severin, dar şi fostul prezidenţiabil Bogdan Stanoevici. Primarul general, Gabriela Firea, a criticat manifestaţia organizată în Bucureşti, afirmând că eforturile tuturor sunt zădărnicite. Jandarmeria Bucureşti a anunţat că două persoane care au participat la o altercaţie au fost conduse la secţia de poliţie.

viewscnt

Articolul precedentCum s-au îmbogățit “băieţii deştepţi” din Sănătate. Marius Oprea: Începe în anticamera directorului SRI
Articolul următorPremierul Orban: Intenţia noastră e, în condiţii bine reglementate, să permitem sezonul turistic estival