Numărul doi de la Casa Albă ajunge vineri în România. Vicepreședintele Kamala Harris va avea o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni. Vizita crucială vine pe fondul războiului pornit de Rusia cu Ucraina și sunt așteptate noi decizii pentru a opri avansul lui Vladimir Putin.

 

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii se află într-un turneu în Europa în contextul ultimelor evenimente militare din țara vecină. Kamala Harris a ajuns în Polonia unde a reiterat sprijinul pentru Ucraina în contextul războiului ce ține de mai bine de două săptămâni.

„Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritorul statelor membre” a declarat Kamala Harris la Varșovia. În acelasi context, vicepreședintele SUA va ajunge și la București. Ministerul de Interne, cel al Apărării, SRI, SIE, STS, dar și Serviciul de Protecție și Pază vor fi angrenate pentru derularea în condiții de siguranță a vizitei sale la București. Șoferilor le este recomandat să evite deplasarea pe Drumul Național 1 în intervalul 12-17 pentru a evita eventualele ambuteiaje.

 

Aeronava Air Force Two o va aduce pe Kamala Harris la Aeroportul Otopeni în jurul orei 13:00, sosire pe care o veți putea urmări la Realitatea Plus. Pe un traseu bine stabilit de autoritățile române împreună cu cele americane, Kamala Harris se va îndrepta spre Palatul Cotroceni unde va fi așteptată de președintele României Klaus Iohannis la ora 14.00. Acolo, Kamala Harris și Klaus Iohannis vor avea discuții, dar și convorbiri oficiale. Nu în ultimul rând, șeful statului și vicepreședintele SUA vor avea și o conferință de presă comună.

Conform comunicatului emis de Casa Albă, dar și de administrația prezidențială, cei doi lideri vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv despre perspectiva creșterii în continuare a prezenței militare americane în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni.

 

Vizita Kamalei Harris vine la o diferență de 8 ani de la vizita ultimului oficial de același rang. În 2014, Joe Biden, în timp ce era vicepreședinte al SUA în cadrul administrației Obama, a venit în România tot în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Atunci Federația Rusă anexa Crimeea. 

Articolul precedentPurtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe: ”Suntem în fața unui regim, cel al lui Putin, care a îmbrățișat teroarea drept mijloc politic”
Articolul următorMinisterul Justiţiei discută cu Banca Mondială finanţarea construcţiei Cartierului pentru Justiţie şi digitalizarea sistemului judiciar