România se numără printre primele ţări din lume care vine cu soluţii aplicate pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19, prin programul “Din grijă pentru copii”, care va oferi servicii psihologice gratuite, dar şi acces la formare şi resurse pentru specialişti şi părinţi pentru a gestiona nevoile psihoemoţionale ale celor mici, a declarat premierul Florin Cîţu, potrivit Agerpres.
Premierul a precizat că un proiect de ordonanţă de urgenţă privind programul “Din grijă pentru copii” ar urma să fie adoptat săptămâna viitoare.
“Mă bucur să anunţ că România se numără printre primele ţări din lume care vine cu soluţii aplicate pentru copii în contextul pandemiei de COVID 19. Lucrările comitetului pentru elaborarea Programului Naţional de Suport pentru Copii, în contextul pandemiei de COVID-19, ‘Din grijă pentru copii’, au fost finalizate, iar ordonanţa de urgenţă care va fundamenta acest program urmează să fie adoptată de guvern (…) cred că săptămâna viitoare. (…) Este un proiect la care eu ţin foarte mult şi mă bucur că am reuşit să-l avem într-un timp atât de scurt “, a declarat Florin Cîţu, marţi, la evenimentul de prezentare a proiectului de act normativ pentru implementarea Programului Naţional “Din grijă pentru copii”.
Premierul a precizat că măsurile din acest program sunt rezultatul a zeci de întâlniri şi şedinţe ale grupurilor tehnice de lucru care au adus la aceeaşi masă experţi din instituţiile publice şi societatea civilă, precum şi reprezentanţii părinţilor şi copiilor.
“Tocmai de aceea am încredere că proiectul este unul foarte bun şi va fi un succes. (…) Am spus de mai multe ori că sănătatea românilor este o prioritate, iar acest program acordă o atenţie specială. Este cu atât mai important în contextul în care ne aflăm, pandemia, restricţiile, izolarea, toate acestea i-au afectat pe cei mici, iar efectele se pot întinde pe termen mediu şi lung, tocmai de aceea programul vine într-un moment mai mult decât potrivit, copiii vor avea acces la servicii psihologice gratuite acolo unde este nevoie. Pe de altă parte, specialiştii şi părinţii vor avea acces la formare şi resurse pentru a gestiona nevoile psihoemoţionale ale copiilor”, a declarat Cîţu.
Premierul a subliniat că programul nu cuprinde doar măsuri ce ţin de creşterea rezilienţei copiilor, ci şi de creşterea capacităţii de intervenţie în cazurile de violenţă împotriva copiilor.
“Vom avea cele mai noi soluţii de combatere a criminalităţii online împotriva copiilor. Din grijă pentru copii, România va avea un sistem informatic performant, cu programe de cyber forensics pentru analizare, sortare, profilare şi decriptare a materialelor online cu caracter abuziv. Cred că această dimensiune a proiectului este foarte importantă, în condiţiile în care tot mai mulţi copii sunt familiarizaţi cu mediul online, copiii trebuie protejaţi mereu, oriunde”, a mai afirmat Cîţu.
Sursa: Realitatea Din PNL