Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 3 octombrie 2022, următoarele decrete:
- Decret prin care se eliberează doamna Ligia Deca din funcția de consilier prezidențial;
- Decret prin care se numește în funcția de membru al Guvernului doamna Ligia Deca, ministrul educației.
Ligia Deca a fost propusă luni, de conducerea PNL, la șefia Ministerului Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu, în urma acuzațiilor că ar fi plagiat cursuri universitare.
„Am contribuit la realizarea proiectului și îmi doresc în continuare să duc la bun sfârșit ceea ce predecesorii mei au început în ceea ce înseamnă operaționalizarea proiectului România educată”, a declarat Ligia Deca după anunțul premierului Nicolae Ciucă privind desemnarea de PNL ca ministru al Educației.
„Vom operaționaliza România educată în literă și în spirit, în conformitate cu declarațiile președintelui din această dimineață”, a afirmat Ligia Deca după ce a fost întrebată de presă despre „toleranța zero la plagiat”, anunțată luni de Klaus Iohannis, cu ocazia deschiderii noului an universitar.
„În primul rând mulțumesc membrilor Biroului politic al Partidului Național liberal pentru încrederea cu care m-au învestit, pentru faptul că m-au nominalizat pentru funcția de ministru al Educației. De altfel, Partidul Național Liberal și-a asumat încă de la început proiectul România educată și-a asumat politic ducerea lui la bun sfârșit”, a mai spus Ligia Deca.
Întrebată care vor fi primele măsuri și mai ales ce decizie va lua în legătură cu noile legi ale Educației, contestate de o mare parte din societatea civilă și reprezentanți din sistemul de Educație, Ligia Deca a declarat:
„O să ajung la Ministerul Educației după ce se vor fi finalizat procedurile voi vedea care au fost contribuțiile primite și voi comunica după aceea”.
„România educată include o diagnoză problemelor din educație după toți indicatorii de măsurare a performanței, fie că vorbim de echitate sau de performanță. Avem nevoie de o viziune, și România educată tocmai asta este.
Tocmai de aceea misiunea mea de a pune în operă viziunea România educată în cadrul legislativ, în programele și în tot ce înseamnă activitatea Ministerului vor face exact asta: vor încerca să răspundă la toate nevoile învățământului romanesc.
Poziția România educată și a mea personală este că ne trebuie transparență maximă în tot ceea ce înseamnă lucrări academice realizate cu investiție publică, inclusiv lucrări de doctorat”, a mai spus Ligia Deca în primele sale declarații după ce a fost desemnată de PNL ca viitor ministru al Educației.
Cine este Ligia Deca, noul ministru al Educației
Ligia Deca a fost numită consilier de stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de consilier prezidențial.
Ligia Deca (n. 1982) este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012), potrivit Biografiei prezentate de Administrația Prezidențială.
În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).
Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.
***
Liberalii din Biroul Politic Național au decis luni ca Ligia Deca să fie viitorul ministru al Educației, propunerea PNL urmând să fie prezentată coaliției, apoi la Palatul Cotroceni. La ședința BPN a participat și Ligia Deca. Majoritatea voturilor au fost pentru propunerea sa la Educație, cu 61 de voturi pentru și 2 abțineri – ale lui Florin Cîțu și Florin Roman.
Ligia Deca a fost propusă de PNL pentru portofoliul Educației după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcție pe 29 septembrie. Ulterior, Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării a fost numit ministru interimar la Educație. Sorin Cîmpeanu a anunțat luni că a făcut „un pas în spate” și că decizia de a demisiona de la Ministerul Educației a fost „unilaterală”, pentru „a nu periclita legile Educației”.