Europarlamentarul Daniel Buda a precizat despre Comisia Europeană că a adoptat un pachet de măsuri pentru o utilizare durabilă a principalelor resurse naturale, care va consolida, de asemenea, reziliența sistemelor alimentare și a agriculturii din UE.
”O lege privind monitorizarea solului va plasa UE pe calea către soluri sănătoase până în 2050, prin colectarea de date privind sănătatea solurilor și punerea acestora la dispoziția fermierilor și a altor gestionari de soluri.
Noi măsuri propun, de asemenea, reducerea deșeurilor alimentare și textile, ceea ce va contribui la o utilizare mai eficientă a resurselor naturale și la o reducere suplimentară a emisiilor de gaze cu efect de seră din aceste sectoare.
60-70 % din solurile din UE sunt în prezent nesănătoase. În plus, un miliard de tone de sol sunt spălate în fiecare an din cauza eroziunii, ceea ce înseamnă că stratul superior fertil rămas dispare rapid. Costurile asociate degradării solului sunt estimate la peste 50 de miliarde EUR pe an.
Propunerea pentru prima legislație a UE privind solurile oferă o definiție armonizată a sănătății solului, instituie un cadru de monitorizare cuprinzător și coerent și promovează gestionarea durabilă a solului și reabilitarea siturilor contaminate.
Datele privind solul vor sprijini inovarea, soluțiile tehnologice și organizaționale, în special în practicile agricole. Aceasta va ajuta fermierii și alți proprietari de terenuri să pună în aplicare cele mai adecvate metode de tratare și îi va ajuta să crească fertilitatea și randamentul solului, reducând în același timp la minimum consumul de apă și nutrienți.
Propunerea solicită, de asemenea, statelor membre să abordeze riscurile inacceptabile pentru sănătatea umană și pentru mediu cauzate de contaminarea solului, ghidate de principiul “poluatorul plătește”. Statele membre vor trebui să identifice, să investigheze, să evalueze și să curețe siturile contaminate.” a afirmat Daniel Buda.
Sursa: Realitatea Din PNL