Ministrul economiei Virgil Popescu a declarat miercuri că prețul final al gazelor ar trebui să fie mai mic cu 10-15% de la 1 iulie, când piața se liberalizează complet. 

Popescu a a precizat că dacă cei doi mari furnizori, Engie şi E.ON, care dețin 90% din piaţă, nu vor scădea preţurile pentru populaţie, autorităţile ar putea interveni.

“Vom interveni prin Ordonanţă de Urgenţă în Guvern, pe Legea concurenţei, şi ne vom asigura ca reducerea de preţ la producător să se regăsească şi la cumpărătorul final. Mă aştept să fie reduceri de 10-15% în piaţă şi sunt furnizori care oferă această reducere. Unii, mai mici chiar şi de 20%, pentru că nu-şi doresc să piardă clienţii. Ori, între cei mari mi se pare deja că este o înţelegere anticoncurenţială, ei având 90% din piaţă şi nu fac nicio mişcare pentru a reduce preţul clienţilor finali”, a declarat ministrul la Digi24, potrivit Agerpres.

Acesta e explicat că producătorii vor fi obligaţi să intre într-un program de gas release, să pună pachete de vânzare la o lună, la trei luni, la şase luni şi la un an la preţul de pornire a bursei de la Viena, care este, în momentul de faţă, aproape de trei ori mai mic decât preţul actual cu care cumpără furnizorii. “Deci practic suntem convinşi că va fi o scădere de preţ, cel puţin pe luna iulie, august, inclusiv la iarnă preţul va fi mai mic decât achiziţionează în acest moment furnizorii de pe piaţă şi ne vom asigura că această scădere de preţ se va regăsi şi în facturile românilor, ale clienţilor casnici”, a precizat Popescu.

Ministrul a mai spus că săptămâna viitoare, Guvernul va adopta un act normativ care va permite unui furnizor să vândă gaz oriunde în țară, fără a mai fi obligat să dețină puncte de lucru în zonele în care încheie contracte.

“Vă dau un exemplu: în momentul de faţă, o companie dintr-o zonă din sud-vestul nu poate vinde gaz în nord-estul României decât dacă are un punct de lucru pe o rază de 50 de kilometri acolo, ceea ce este o aberaţie în momentul de faţă, când online-ul este peste tot. Este o barieră veche în Legea energiei, pe care o vom elimina de săptămâna viitoare, astfel încât, dacă piaţa e liberă, să fie liberă şi absolut oricine să poată oferta oriunde”, a mai afirmat ministrul.
 
Articolul precedentVeşti bune pentru pensionari: se reia acordarea biletelor de tratament balnear
Articolul următorCîțu: ”Economia REALĂ mă confirmă! Am luat cele mai bune măsuri și acest lucru este confirmat de DATE OFICIALE!”